Guvernul a transmis conducerii Senatului lista priorităţilor legislative pentru cea de-a doua sesiune ordinară a anului în curs, documentul fiind analizat în şedinţa Biroului Permanent.
Dintre legile aflate în procedură parlamentară la Senat, Guvernul are ca priorităţi, în domeniul fiscal-bugetar, proiectul de aprobare a OUG nr. 117/2010 pentru modificarea legii privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale (reexaminare la solicitarea preşedintelui).
De asemenea, rămâne de discutat proiectul privind aprobarea OUG nr. 14/2013 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetar pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice.
O altă prioritate legislativă a Guvernului este proiectul privind aprobarea OUG nr. 19/2009 despre măsurile din domeniul legislaţiei referitoare la achiziţiile publice (reexaminare la solicitarea preşedintelui), proiectul de aprobare a OUG nr. 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013.
În domeniul educaţiei, Executivul şi-a fixat ca priorităţi legislative – proiectul Legii educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii; proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 14/2013 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011; proiectul privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, dar şi proiectul de aprobare a OUG nr. 67/2013 pentru modificarea Ordonanţei privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore (OUG nr. 96/2002).
De asemenea, o altă prioritate a Executivului este cea referitoare la aprobarea OUG nr. 72/2013 privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii.
În domeniul juridic şi social, dintre proiectele aflate în dezbaterea Senatului, importante pentru Guvern sunt: proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea; proiectul de modificare a legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală; proiectul pentru aprobarea OUG nr. 82/2013 pentru modificarea şi completarea legii privind statutul funcţionarilor publici; proiectul de aprobare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru; proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul migraţiei şi azilului, precum şi proiectul prin care este modificată şi completată legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
În ceea ce priveşte proiectele de legi care urmează să fie aprobate de Guvern şi transmise spre dezbatere Parlamentului, printre priorităţile Executivului se numără: proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014 şi cel privind bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor; proiectul de lege pentru aprobarea unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, care însoţeşte Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016; proiectul de lege privind salarizarea, în anul 2014, a personalului plătit din fonduri publice; proiectul privind Codul de procedură fiscală; proiectele legislative privind implementarea proiectelor pilot referitoare la modificarea statutului spitalelor şi, respectiv, la modificarea sistemului de salarizare a medicilor şi pentru reglementarea acordării de servicii medicale pentru pacienţii cu regim diferenţiat în unităţile sanitare publice cu paturi; proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea stocurilor minime de ţiţei şi produse petroliere; precum şi proiectul de lege privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor.