Videoconferinţă cu pe tema începerii anului şcolar

pricopie-remus1O videoconferinţă cu autorităţile din teritoriu pe tema începerii anului şcolar va avea loc vineri, fiind susţinută de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi de vicepremierul Liviu Dragnea, a anunţat primul-ministru Victor Ponta.

„Vineri, la 11,00, vreau să facem o videoconferinţă cu toate autorităţile din teritoriu care au în responsabilitate deschiderea anului şcolar pe 16 (septembrie, n.r.). Cel mai important lucru: domnul ministru de Interne m-a anunţat că au lucrat la strategia cu asigurarea unui cadru de siguranţă, cel puţin în perimetrul şcolilor, pentru elevi. Cred că e un lucru foarte important. Am spus-o tot timpul, de când sunt prim-ministru. Mă interesează să înveţe copiii bine, dar în primul rând vreau să se întoarcă teferi de la şcoală”, a declarat Victor Ponta, în şedinţa de Guvern.
El a mai precizat că videoconferinţa de vineri va fi şi o ocazie pentru a constata stadiul pregătirilor pentru începerea şcolii şi că principalele responsabilităţi revin Ministerului Educaţiei, primarilor şi Ministerului de Interne.
Premierul Victor Ponta le-a cerut, pe 15 mai, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi celui de Interne, Radu Stroe, să ia măsuri pentru a preveni cazurile de violenţă în şcoli.
„Domnul ministru Pricopie, am văzut – nu ştiu dacă e o întâmplare sau nu – iarăşi avem cazuri de violenţă în şcoli. Vreau ca împreună cu ministrul de Interne să vă uitaţi foarte atent, să vedem ce se întâmplă. Poate fi vorba de accidente. Nu s-au mai întâmplat lucruri rele în ultimul timp şi nu ne-am mai preocupat la fel de mult. Or, e un fenomen care nu cred că se stinge vreodată. (…) Din punctul meu de vedere, ca părinte în primul rând, cred că violenţa în şcoli e cea mai mare problemă. Vreau să ştiu când ne trimitem copiii că nu ni-i omoară nimeni, nu ni-i bate nimeni. Sigur, după aia să şi înveţe, dar în primul rând vreau să ştiu că se întorc sănătoşi acasă”, a afirmat Victor Ponta, la momentul respectiv.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, precizase că s-a trecut la elaborarea unui plan, practic, punctual, cu echipe mixte, jandarmerie şi poliţie.
„Vom intra cu al treilea element în această structură: poliţia locală, pentru că primăriile au în subordine şcoli, au poliţie locală. Prin urmare, va trebui să realizăm această mixtură, care să ne asigure nu numai supravegherea dimineaţa la prânz şi seara, dar şi pe durata zilei”, a spus Stroe.

Noul anul şcolar va începe pe 16 septembrie, cu mici modificări în organizarea cursurilor

Ministrul Remus Pricopie a declarat că anul şcolar va începe pe data de 16 septembrie, fiind făcute mici modificări în structura acestuia.

CALENDAR ŞCOLAR 2013-2014:

Semestrul I

Cursuri – luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013 (În perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă)

Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 21 decembrie 2013 – duminică, 5 ianuarie 2014
Cursuri – luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 1 februarie 2014 – duminică, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014

Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 12 aprilie 2014 – marți, 22 aprilie 2014

Cursuri – miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014

Vacanţa de vară – sâmbătă, 21 iunie 2014 – duminică, 14 septembrie 2014

Tezele din semestrul întâi al anului şcolar 2013-2014 vor fi susţinute, de regulă, până la 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al doilea, până în 23 mai 2014. În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.Anul şcolar 2013-2014 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare.