Crin Antonescu doreşte un mecanism pentru limitarea ordonanţelor de urgenţă

crin101Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat duminică seară la Digi 24 că doreşte realizarea unui mecanism la nivel parlamentar pentru limitarea ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern.
„Un mecanism pentru limitarea ordonanţelor de urgenţă – pentru că aici se naşte o tensiune şi o dispută în care nimeni nu este vinovat sau toţi sunt vinovaţi şi trebuie să o reglementăm. Guvernul are tendinţa naturală, orice guvern, de a da cât mai multe ordonanţe de guvern. Guvernul are, natural, tendinţa de rezolva, pentru că el rezolvă probleme practice, ordonanţele având avantajul că nu se mai discută, deci sunt cum vrea guvernul şi că intră în vigoare, fac efecte imediate. Vrem să le limităm”, a afirmat Antonescu.
Referindu-se la modificarea regulamentului Senatului, el a spus că începând din săptămâna care urmează speră să aibă discuţii cu liderii de grupuri parlamentare în această privinţă.
„Doresc să discut acest proiect, sper că începând de mâine, să vedem cum avem timp, dacă nu, din zilele următoare, cu liderii celorlalte grupuri parlamentare. Eu încerc să caut un proiect de consens, pentru că este foarte important, în fond, rolul opoziţiei, să spunem aşa, este întărit în acest proiect şi formula cu trei săptămâni de lucru de luni până joi măcar sau până vineri, în Parlament, în plen şi comisii şi o săptămână în teritoriu este luat după modelul european. Există această formulă acolo, voturile sunt concentrate în sesiuni de vot, în felul acesta cred că ne putem organiza mai bine. (…) Mai sunt nişte chestiuni importante care să răspundă unei nevoie de echilibrare a Legislativului cu Executivul”, a spus preşedintele Senatului.
El a mai afirmat că are în vedere la modificarea regulamentului Camerei superioare a Parlamentului ca în fiecare lună premierul să poată veni să discute şi să răspundă întrebărilor senatorilor.
„Vrea şi primul-ministru. I-am spus intenţia mea, nu are absolut nimic împotrivă şi nici nu ar avea motive. Să fie aşa-numita ‘oră a primului-ministru’. O dată pe lună, un spaţiu de două ore, trei ore, cât este nevoie, unde parlamentarii să întrebe iar primul-ministru să răspundă”, a explicat preşedintele Senatului.
Întrebat cum va reglementa chestiunea absenţelor parlamentarilor de la comisii, Antonescu a declarat că această problemă se poate rezolva în cadrul disciplinei de partid, dar şi la nivel regulamentar. „Pe de altă parte, nu au ce face Camerele, pentru că nu pot lua mandatul cuiva la un număr de absenţe…”, a adăugat Crin Antonescu.