Eurodeputaţi unguri şi din UDMR trag un semnal de alarmă privind tehnologia de cianurare ce ar fi folosită la Roşia Montană

 udmr-logoMineritul prin tehnologia de cianurare la Roşia Montană ar provoca o ‘catastrofă ecologică’, au afirmat luni seară, în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg, eurodeputatul UDMR Csaba Sogor şi colegul său ungar din grupul S&D, Csaba Tabajdi. La rândul său, eurodeputatul ungar Erik Banki a apreciat că executivul comunitar ‘îşi va păta reputaţia’ dacă nu va acţiona pentru a împiedica utilizarea acestei tehnologii la Roşia Montană.
‘Doresc să vă atrag atenţia asupra faptului că în România se doreşte să se investească foarte mult în tehnologii de minerit pe bază de cianuri. Domnul /comisar de mediu Janez/ Potocnik a afirmat că Comisia Europeană (CE) nu va interzice tehnologia de cianurare în UE, deşi PE doreşte acest lucru. Stimaţi colegi, ce părere aveţi, oare acest subiect nu este unul de nivel european? Suntem în pragul unei catastrofe ecologice şi această tehnologie vizează mai mult de un stat membru, este o adevărată problemă de nivel european. Comisia ar trebui să-şi asume răspunderea pentru sănătatea cetăţenilor europeni şi de aceea trebuie să interzică astfel de tehnologii şi investiţiile în acestea’, a declarat eurodeputatul UDMR Csaba Sogor în cadrul procedurii intervenţiilor de un minut.
Csaba Sogor a semnat săptămâna trecută, împreună cu Laszlo Tokes, o scrisoare iniţiată de colegul său ungar din grupul PPE, Erik Banki, adresată comisarului european de mediu, prin intermediul căreia acesta era întrebat de ce nu a acţionat pentru interzicerea completă a tehnologiei mineritului prin cianurare, în contextul în care PE a adoptat încă din mai 2010 o rezoluţie care solicita o astfel de măsură până la finalul lui 2011.
Mai mult, lui Janez Potocnik i se solicitau ‘informaţii în privinţa planurilor de acţiune ale CE în răspuns la evoluţiile din România, care intenţionează să accelereze autorizarea unui proiect minier care va utiliza tehnologia prin cianurare, ce reprezintă un mare risc pentru mediu’.
Erik Banki a abordat şi el luni seară în PE subiectul proiectului minier de la Roşia Montană, avertizând că acesta ar putea avea ‘efecte foarte grave’ care ar putea afecta transfrontalier pânza freatică.
‘Iată însă că premierul /român, Victor Ponta/ ezită, parlamentul ezită, cred că CE ar fi trebuit să găsească până acum soluţia corectă pentru a interzice în întreaga Europă mineritul cu cianuri. Însă comisarul Potocnik nu face nimic. I-am scris o scrisoare în care i-am cerut să acţioneze rapid pentru că ar fi trebuit să facă asta mai de demult. Dacă CE nu acţionează, reputaţia acesteia va fi pătată. Este foarte periculos să se deschidă această mină la Roşia Montană’, a spus Banki.
Chestiunea proiectului mine de aur şi argint de la Roşia Montană a fost ridicată şi de europarlamentarul ungar Csaba Sandor Tabajdi, din acelaşi grup politic cu aleşii europeni ai PSD. Eurodeputatul S&D a avertizat că dacă proiectul adoptat de guvernul român la finalul lunii august va fi pus în practică, acest lucru ‘ar provoca o adevărată catastrofă ecologică, o poluare incomensurabilă’.
‘Este o situaţie cu care se pot confrunta mai multe state membre. Unele ţări din UE au interzis astfel de tehnologii. În 2010, PE a adoptat o rezoluţie în acest sens, la care eu am fost raportor din umbră. Şi atunci am cerut CE să interzică în întreaga UE această tehnologie, nu e vorba doar de România. Şi este absolut de neînţeles de ce guvernul României nu interzice utilizarea cianurilor’, a mai spus Tabajdi în plenul PE.