Crin Antonescu: Procedura de urgenţă pentru proiectul Roşia Montană, retrasă

crin101O comisie specială va fi constituită pentru analizarea proiectului de la Roşia Montană, aşa cum se stabilise iniţial, procedura de urgenţă pentru votarea proiectului de lege urmând să fie retrasă, a anunţat, joi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după discuţia cu liderii USL.

„Am avut o discuţie cu premierul Ponta şi cu alţi colegi, şi din PSD şi din PNL, din Guvern, pe multe subiecte. Cel mai arzător probabil privitor la Roşia Montană. Mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care, în mod normal, se asumă sau nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD-ul a convenit – vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider al PSD – să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament. Deci se solicită retragerea procedurii de urgenţă”, a declarat Crin Antonescu. El a precizat că nu s-a opus niciodată constituirii unei comisii speciale pentru Roşia Montană şi a arătat că aceasta va deveni realitate după retragerea procedurii de urgenţă, votată la începutul săptămânii de senatori. „Să se discute proiectul cu toate elementele lui, cu toată lumea, căutând soluţii în Parlament într-un proiect de lege”, a adăugat preşedintele Senatului.
Liderul USL a făcut un apel la „cei vizaţi de lege”, la cei care au o poziţie publică foarte hotărâtă. „De la minerii care sunt în protest şi la care încă o dată fac apel să renunţe la forme extrem de protest, pentru că ele nu rezolvă nimic, până la cei care protestează în stradă. Este dreptul tuturor să se afirme în forme civilizate, legale, într-o zonă sau alta, dar discuţiile se poartă până la urmă la masa dialogului. Parlamentul nu a închis uşa niciunei dezbateri. Anularea comisiei speciale nu a venit din partea mea. Mă bucur că s-a revenit la această formulă”, a precizat Antonescu.
Liderul liberalilor a reafirmat necesitatea unei dezbateri, subliniind încă o dată că poziţia PNL rămâne neschimbată pe marginea proiectului de la Roşia Montană.
„În această formă, aşa cum a fost prezentat, cu argumentele atâtea câte au fost prezentate, pentru noi proiectul nu prezintă suficiente garanţii pentru a fi asumat prin votul Parlamentului. Simplu spus, nu putem asuma noi în Parlament ceea ce Guvernul nu doreşte sau nu poate să asume. În Parlament, toate aceste probleme se vor dezbate, toate soluţiile vor fi propuse şi eu cred că acesta este modul cel mai democratic, cel mai calm, cel mai liniştit şi cel mai profitabil de a rezolva o asemenea problemă”, a subliniat copreşedintele USL. El a reamintit că grupul PSD a fost cel care a solicitat procedură de urgenţă. „Acum, dacă dânşii au revenit la ideea unei comisii, grupul PSD solicită retragerea procedurii de urgenţă, presupun că se aprobă şi constituim acea comisie mixtă. Pentru asta ar trebuie să facem birouri reunite. (…) Constituirea comisiei se va face într-un plen reunit, cu propuneri nominale ale grupurilor parlamentare în funcţie de ponderea fiecăruia”, a adăugat el. Preşedintele Senatului a menţionat că, cel mai probabil, toate acestea se vor întâmpla săptămâna viitoare.