Ponta: Sunt de acord să vedem dacă avem rezerve de gaze de şist; deciziile nu se iau pe baza demonstraţiilor

2012_09_26_victor ponta 2_rszPremierul Victor Ponta a declarat că este de acord să se afle dacă România are rezerve de gaze de şist şi dacă ele pot fi exploatate cu toate garanţiile de mediu, punctând că protestele pe această temă nu trebuie ignorate, dar deciziile nu pot fi luate pe baza demonstraţiilor.

„Da. Sunt de accord să vedem dacă avem rezerve, dacă putem să le exploatăm cu toate garanţiile de mediu şi să gândim în sensul de a face ceva”, a spus Ponta, la Antena 3, întrebat dacă este de acord cu exploatarea gazelor de şist.
Cât priveşte faptul că la protestele privind proiectul Roşia Montană au existat voci care au militat şi împotriva gazelor de şist, Ponta a replicat că nu pot fi ignorate demonstraţiile, dar nici nu pot fi luate deciziile pe baza lor.
„Acum avem două demonstraţii: una la Piaţa Universităţii (din Capitală – n.r.) şi una la Roşia Montană. Cui dăm dreptate? Celor care sunt mai mulţi? Sau celor care sunt mai agresivi? Sau celor care blochează drumul? (…) De aceea, într-o ţară democratică şi civilizată, cei care protestează la Piaţa Universităţii împotriva Roşia Montană, cei care protestează în Alba pentru, trebuie să aibă un cadru democratic. Şi acel cadru nu poate fi decât Parlamentul României”, a explicat primul-ministru.
El a subliniat că vor mai apărea şi alte probleme şi vor mai fi şi alte decizii de luat, dar ele nu pot fi luate în funcţie de cine manifestează.
„Nu putem să luăm decizia: azi este o manifestaţie, facem cum zic cei de la manifestaţia de azi; mâine este invers, facem invers. Nu se poate face aşa ceva. Nu mergem într-o direcţie normală. Dar, trebuie să-i ascultăm şi pe unii şi pe alţii”, a precizat Ponta.