Probleme ale picioarelor

picioare-1333379934Dacă ai tot timpul picioarele reci, unul dintre motive ar putea fi fluxul sărac de sânge, o problemă de circulaţie asociată uneori cu fumatul, presiunea sanguină ridicată sau boala cardiacă. Lezarea nervilor cauzată de monitorizarea slabă a diabetului poate duce la senzaţia de picioare reci.Alte cauze posibile ar putea fi hipotiroidismul şi anemia. Un medic vă poate spune dacă este vorba de o problemă medicală sau pur şi simplu dacă aveţi picioare reci.Durerea care nu este cauzată de pantofii cu tocuri ar putea fi produsă de o fractură de stres, o mică crăpătură în os. O cauză posibilă: exerciţiul intens, în special, sporturile cu impact ridicat, precum baseball-ul şi alergarea pe distanţă lungă. Oasele slăbite de oasteoporoză măresc riscul.

Degete roşii, albe şi albastre

Boala Raynaud se caracterizează prin schimbarea culorii degetelor în alb, albastru şi roşu, pentru ca apoi să revină la culoarea normală. Cauza este o îngustare bruscă a arterelor, numită spasm vascular. Stresul sau schimbările de temperatură pot declanşa spasme vasculare, care de obicei nu duc la alte probleme de sănătate. Boala Raynaud este asociată şi cu artrita reumatoidă, boala Sjogren sau probleme cu tiroida.

Durere de călcâie

Cea mai comună cauză a durerii de călcâie este fasciita plantară, inflamarea zonei unde acest ligament lung se ataşează de osul călcâiului. Durerea poate fi ascuţită când te trezeşti dimineaţa şi aplici presiune pe picior. Şi artrita, exerciţiul excesiv şi încălţămintea nepotrivită pot cauza durerea de călcâie, ca şi tendonita. Cauzele mai puţin întâlnite sunt pintenul osos pe fundul călcâiului, o infecţie a osului, tumoare sau fractură.

Târşâitul picioarelor  

Uneori primul semn al problemei este o schimbare a modului în care mergi. Cauza poate fi pierderea lentă a senzaţiei normale în picior cauzată de lezarea nervului periferic. Aproape 30% din cazuri sunt asociate cu diabetul. Lezarea nervilor poate fi cauzată şi de infecţie, deficienţă de vitamină şi alcoolism. În multe cazuri, nimeni nu ştie cauza lezării nervului.

Degete încovoiate

Degetele de la picioare (deseori şi cele de la mâini) îşi schimbă forma. Unghiile sunt mai rotunjite în partea de sus şi curbate în jos. Boala pulmonară este cea mai frecventă cauză, însă poate fi cauzată şi de boala cardiacă, boli renale şi digestive sau anumite infecţii. Uneori, încovoierea degetelor se transmite genetic, în familie, fără să existe vreo boală implicată.

Picioare umflate  

De obicei este o neplăcere temporară, cauzată de statul mult în picioare sau de un zbor de lungă durată, în special dacă eşti gravidă. În mod contrar, picioarele care rămân umflate pot fi un semn al unei afecţiuni medicale serioase. Cauza poate fi o circulaţie slabă a sângelui, o problemă cu sistemul limfatic sau un cheag de sânge. Şi o boală renală sau o tiroidă leneşă poate cauza umflarea picioarelor. Dacă ai picioarele umflate în mod constant, mergi la medic.

Senzaţie de arsură a picioarelor

Senzaţia de arsură a picioarelor este frecventă în rândul diabeticilor cu lezare a nervului periferic. Poate fi cauzată şi de deficienţa de vitamina B, piciorul atletului, boala renală cronică, circulaţia slabă în labele picioarelor şi picioare (boală arterială periferică) sau hipotiroidism.

Dureri care nu se vindecă

Durerile de picioare care nu se vindecă sunt un semn grav de avertizare de diabet. Diabetul poate afecta senzaţia în picioare, circulaţia şi vindecarea normală a rănilor, astfel că, până şi o băşică poate deveni o rană supărătoare. Acele dureri sunt predispuse infecţiilor. Diabeticii ar trebui să se spele, să-şi usuce călcâiele foarte bine şi să le verifice de răni în fiecare zi. Durerile care se vindecă încet pot fi cauzate şi de o circulaţie slabă din cadrul unei afecţiuni, precum boala arterială periferică.

Durere în degetul mare  

Guta este o cauză renumită a durerii bruşte în articulaţia degetului mare de la picior, împreună cu roşeaţa şi umflarea. Osteoartrita este un alt vinovat care cauzează durere şi umflare. Dacă articulaţia este rigidă, poate fi vorba de hallux rigidus, o complicaţie a artritei când se dezvoltă un pinten osos. În cele din urmă, monturile sunt o suferinţă a atleţilor, în special, a celor care joacă pe suprafeţe dure. Sunt cauzate de o lezare a ligamentelor din jurul articulaţiei.

Durere în degetele mai mici

Dacă ai senzaţia că mergi pe marmură sau dacă durerea este arzătoare în mingea piciorului tău şi radiază până la degete, s-ar putea să ai neuroma lui Morton, o îngroşare a ţesutului în jurul nervului, de obicei, între al treilea şi al patrulea deget. Este de 8-10 ori mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi. Este cauzată de o lezare sau prea multe presiune pe degete.

Senzaţie de mâncărime a labelor picioarelor

Pielea cu mâncărime şi solzoasă ar putea fi piciorul atletului, o infecţie fungică care este des întâlnită la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. O reacţie la chimicale sau produsele de îngrijire a pielii, numită dermatita de contact, poate cauza mâncărime, precum şi petice de piele roşie şi uscată. Loţiunile medicamentoase pot alina aceste simpome.

Degetul în gheară

Această diformitate a piciorului poate fi cauzată de încălţămintea prea strâmtă care îţi înghesuie degetele sau de o boală care lezează nervii, cum este diabetul, alcoolismul sau alte boli neurologice. Degetele tale se vor îndoi în sus pe măsură ce se întind de la mingea piciorului, apoi în jos de la articulaţia de mijloc, semănând cu o gheară. Dacă exerciţiile de întindere ale degetelor nu ajută s-ar putea să ai nevoie de încălţăminte specială sau chiar şi de intervenţie chirurgicală.

Spasme ale labelor picioarelor

O durere ascuţită şi bruscă în picior este semnul unui spasm muscular sau crampe, care poate dura câteva minute. Suprasolicitarea la muncă şi oboseala musculară sunt cauze comune. Alte cauze includ circulaţia slabă, deshidratarea sau dezechilibrele de potasiu, magneziu, calciu sau vitamina D din corp. Schimbarea nivelurilor de hormoni din timpul sarcinii sau dereglarea glandei tiroide poate juca un rol. Dacă spasmele sunt frecvente sau severe, mergeţi la medic. Exerciţiile de întărire pot ajuta la ameliorarea oboselii musculare.

Pată închisă la culoare pe picior

Există ideea adânc înrădăcinată cum că, cancerul de piele este asociat doar cu expunerea la soare, astfel că nu ne verificăm picioarele de pete neobişnuite aflate în zone ferite de soare. Cu toate acestea, se poate dezvolta un melanom, cea mai periculoasă formă de cancer de piele, până şi în zone care nu sunt expuse la soare. Melanomul poate apărea şi sub unghie, unde poate arăta ca o pată neagră.

Unghii galbene  

Unghiile galbene ne spun multe despre sănătatea generală. O infecţie fungică cauzează deseori unghii galbene şi îngroşate. Unghiile groase şi galbene pot fi şi un semn al unei afecţiuni, inclusiv limfedema (umflarea asociată cu sistemul limfatic), probleme cu plămânii sau artrita reumatoidă.

Unghii în formă de lingură

Uneori un accident al unghiei sau o expunere frecventă la solvenţii pe bază de petrol pot crea o formă concavă, similară unei linguri. Cu toate acestea, şi deficienţa de fier poate cauza o formă neobişnuită.

Unghii albe

Accidentarea unghiilor sau o boală undeva în corp poate cauza zone albe în unghii. Dacă o parte a unghiei sau toată unghia se îndepărtează de patul unghiei, aceasta poate apărea albă şi ar putea fi cauzată de un accident, o infecţie a unghiei sau psoriasis. Dacă unghia este intactă şi este albă în mare parte, uneori poate fi un semn al unei afecţiuni mai serioase, inclusiv boala renală, insuficienţă cardiacă congestivă sau diabet.

Unghiile pătate

Petele sau depresiunile punctiforme de pe suprafaţa unghiei sunt cauzate de o întrerupere a creşterii unghiei la placa unghială. Afectează aproape jumătate din persoanele cu psoriazis.