Putin a obţinut acceptul Damascului pentru control asupra arsenalului chimic, în schimbul furnizării de noi arme

vladimir-putin-during-interviewPreşedintele rus Vladimir Putin i-a promis liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, suplimentarea livrărilor de arme, ca parte a afacerii transferului de arme chimice siriene sub control internaţional, a relatat, într-un amplu reportaj cu privire la criza siriană, Channel 2 al televiziunii israeliene, transmite portalul Rishonim.info.
Negocierile privind dezarmarea chimică între Rusia şi Siria durează deja de două săptămâni, implicând şi Iranul, conform postului de televiziune menţionat.
Ideea plasării arsenalului de arme chimice siriene sub control internaţional îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin. El i-ar fi cerut lui Bashar al-Assad să scape cât mai repede de armele de distrugere în masă, în scopul prevenirii unui atac american asupra Siriei.
În schimb, preşedintele rus i-a promis liderului sirian să suplimenteze furnizarea de arme către Damasc, iar o parte din armele promise ar fi deja în drum spre Siria, fiind transportate de la baza navală rusă din Novorossiisk.
Nu se ştie exact ce i-a promis Putin lui Assad, conform surselor israeliene, reportajul menţionând doar că regimul sirian ar avea nevoie de avioane, tancuri şi piese de schimb pentru aproape toate tipurile de arme şi muniţie, pentru a reface stocurile epuizate în cei peste doi ani de conflict armat.
Posibil ca Rusia să fi trimis Siriei 24 de avioane MiG-29, a căror livrare a fost amânată vara trecută.
Între timp, presa arabă publică noi detalii cu privire la planul de dezarmare chimică a Siriei. De la bun început a fost clar că punerea în practică a ‘ultimatumului’ dat de secretarul de stat american John Kerry cu privire la transferul de arme chimice sub control internaţional în decurs de o săptămână nu este posibilă, scrie Rishonim.info.
Potrivit experţilor, căutarea, colectarea armelor chimice în Siria şi demontarea instalaţiilor de producţie va necesita cel puţin un an. Rusia susţine însă că are un plan de accelerare a acestui proces. Armele chimice ar urma să fie depozitate la Tartus, port sirian unde Moscova deţine o bază navală, şi apoi transportate pe teritoriul rus, unde vor fi distruse sub supraveghere internaţională, inclusiv din partea experţilor americani.