Cristian Diaconescu: În UE se creează un mediu de respingere a românilor

diaconescuŞeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a atras atenţia asupra faptului că la nivelul comunităţii europene se creează „un mediu de respingere a românilor” atunci când se vorbeşte despre liberalizarea pieţei muncii în Uniunea Europeană.
Prezent luni la Forumul European al Diplomaţiei Publice, Cristian Diaconescu a adăugat că UE are obligativitatea liberalizării pieţei muncii, în ciuda încercărilor de a se demonstra că o astfel de decizie ar fi „greşită”.
„Există în România o imagine falsă – se confundă promovarea imaginii României cu reacţii punctuale şi când suntem confruntaţi cu o altă interpretare a situaţiei în care se află ţara, lucrurile devin complicate. (…) Vă pot da un exemplu de necesitate de reacţie – la 1 iunie 2014, piaţa muncii în UE trebuie să fie liberalizată complet. Probabil că nu întâmplător sunt state în UE în care în acest moment are loc o acţiune coordonată bine atât la nivel instituţional, cât şi mediatic prin care se încearcă să se arate cât de greşită ar fi o astfel de decizie. Dar această decizie este obligatorie din punct de vedere al UE, prin Tratatul de la Lisabona, şi cu toate acestea se creează un mediu de respingere a românilor care este împărtăşit cu fatalitate dimpotrivă de unii politicieni din aceste state partenere ale noastre”, a spus acesta.
Cristian Diaconescu a ţinut să explice că diplomaţia publică reprezintă un mijloc prin care să fie întărită credibilitatea României în plan extern şi nu „un exerciţiu de anti-frustrare”. „Diplomaţia publică nu este un exerciţiu de propagandă şi nu îşi propune să acopere lipsa fondului. Diplomaţia publică promovează o ţară. Nu este o formă de promovare politică, ci de a înţelege pe termen mediu şi lung raţionalitatea pentru care o ţară arată ce este, ce este capabilă şi ce poate aduce pozitiv la discursul politic internaţional. (…) Prin diplomaţie publică, făcută profesionist, putem aduce realitatea românească acolo unde se clasează de fapt. Nu este un exerciţiu de anti-frustrare. Încercăm să deschidem România prin diplomaţie publică. (…) Există o coaliţie de voinţă şi în interiorul României. Fără această determinare a tuturor vectorilor care se adresează în exterior, activitatea de diplomaţie rămâne un prăfuit exerciţiu”, a mai spus Diaconescu.