Traian Băsescu: Sunt convins că sunt ţări în UE mai corupte decât România

traian-basescuPreşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că în Uniunea Europeană există ţări mai corupte decât România sau în care justiţia este mai temătoare în a se atinge de oamenii politici şi că este important ca ţara noastră să îşi consolideze credibilitatea.”Sunt convins, spre exemplu, că sunt ţări în UE mai corupte decât România – şi o spun cu responsabilitate şi ştiind despre ce vorbesc. Sunt convins că în UE sunt ţări în care justiţia este mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici de nivel înalt. Totuşi, România este cea definită ca având o justiţie care nu are curaj să se atingă de oameni politici importanţi. Deci, problema este la noi, cât de credibili suntem în acţiunile noastre şi cum ne prezentăm, explicând cine suntem”, a spus preşedintele, luni, în cadrul Forumului European pentru Diplomaţie Publică. 

Traian Băsescu a vorbit şi despre lipsa capacităţii politicienilor de a explica faptul că într-o lume globală nu trăieşti singur, iar regulile naţiunilor democratice trebuie respectate. „O cauză a unei imagini mai rele decât realităţile noastre este faptul că noi nu credem în noi, ne-a intrat în cap faptul că pe noi de conduc alţii, pe noi ne conduce Fondul, Bruxelles-ul, când în realitate nu facem decât să ne aliniem unor reguli în interiorul UE la care am achiesat, noi am spus că vrem acolo şi nu ne conduce nimeni, ne conducem noi înşine după regulile pe care am acceptat să le aplicăm. Lipsa de credibilitate vine atunci când nu aplicăm aceste reguli, dar în ţară, de multe ori, mass media şi politicienii tratează efortul de aliniere la regulile la care toţii români au vrut să achieseze, să fim parte a UE, le tratează ca fiind semne de slăbiciune”, a mai spus şeful statului. Traian Băsescu a apreciat că problemele de imagine pe care le avem vin de la noi înşine, adăugând că este important să ne convingem unii pe alţii că fixarea unor reguli şi respectarea angajamentelor fac parte dintr-un sistem de credibilizare a ţării. „Trebuie să ne determinăm acele elemente care ne identifică în lumea globală şi în lumea europeană. Sigur, românii nu pot fi mândri că avem zece portavioane nucleare şi stăpânim lumea, românii nu pot fi mândri că avem gaze să dăm la toată Europa, românii nu pot fi mândri că suntem cel mai mare popor din lume, dar românii pot fi mândri de lucrurile pe care le au aici, acasă, un popor talentat, un popor relativ bine educat, un popor capabil de efort, o ţară frumoasă, guverne consecvente, punerea interesului naţional deasupra jocului politic de partid. Sunt lucruri pe care le putem face ca să fim recunoscuţi ca o naţiune serioasă”, a afirmat preşedintele.
El a mai precizat că nu doar clasa politică are atribuţii în acest sens şi că fiecare român în parte, prin felul în care se poartă în străinătate, modul în care respectă legile, are responsabilităţi care contribuie la imaginea ţării.