Serghei Lavrov: Țările occidentale sunt orbite de ideea de a schimba regimul de la Damasc

serghei lavrovȚările occidentale sunt orbite de ideea de a schimba regimul de la Damasc, în timp ce Rusia este preocupată de rezolvarea problemei armelor chimice în Siria, a declarat duminică ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu la un post de televiziune rusesc, preluat de ITAR-TASS.

‘Partenerii noștri sunt orbiți acum de obiectivul lor ideologizat de a schimba regimul (de la Damasc) pentru că în urmă cu câțiva ani au declarat că președintele Bashar al-Assad nu mai are niciun loc pe acest pământ și că trebuie să plece. Acum ele nu pot recunoaște că au făcut din nou o greșeală: așa cum au greșit cu Libia, bombardând țara și aruncând-o în pragul colapsului; cum au greșit cu Irakul, lansând chiar și operațiuni pe teren și lăsând țara într-o situație și mai dificilă, unde în fiecare zi zeci de persoane sunt ucise în atacuri teroriste. Despre acestea nimeni nu-și mai amintește. Toți vorbesc numai despre faptul că Assad trebuie să plece’, a spus Lavrov.
El s-a declarat convins că țările occidentale fac aceasta pentru a dovedi că ele vor da tonul în Orientul Mijlociu. ‘Aceasta este o abordare foarte politizată. Ele sunt interesate, în primul rând, să-și dovedească superioritatea. Și nu este deloc obiectivul care ne pune pe noi în mișcare—și anume rezolvarea problemei armelor chimice în Siria. Dacă ar fi ghidate de acest lucru, nu s-ar comporta așa cum o fac, de exemplu, în Consiliul de Securitate al ONU’, a opinat șeful diplomației ruse.
Potrivit lui Lavrov, eforturile SUA de a face să fie adoptată o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind Siria cu menționarea capitolul 7 al Cartei organizației înainte ca Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să ia o decizie cu privire la armele chimice din Siria, reprezintă o abatere de la acordurile ruso-americane convenite în 12-14 septembrie la Geneva.
‘Partenerii americani încep să ne șantajeze: dacă Rusia nu acceptă în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție în conformitate cu capitolul 7 /al Cartei/, atunci oprim activitatea OIAC la Haga. Or acesta este punctul de plecare absolut asupra căruia am fost de acord cu John Kerry—mai întâi decizia OIAC și apoi o rezoluție care să sprijine această decizie, dar nu în baza capitolului 7″, a mai spus Lavrov.
Șeful diplomației ruse a explicat că, indiferent de decizia OIAC, puterile occidentale vor să adopte în Consiliul de Ssecuritate o rezoluție în baza respectivului capitol, care presupune utilizarea unor mijloace de presiune asupra celor care încalcă dreptul internațional, inclusiv sancțiuni și posibilitatea de a utilizare a forței.