Liberalii solicită examinarea în regim prioritar a Legii finanţelor publice locale

liberli dorin-chirtoaca-foto-pl.md_Liberalii solicită examinarea în regim prioritar a Legii finanţelor publice locale. Aceștia au declarat ieri, 24 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că această lege va avea un impact benefic asupra bugetelor primăriilor din teritoriu.

Potrivit vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, legea va exclude factorul politic în procesul de transferare a banilor către autorităţile locale şi va stabili relaţii directe între centru şi primării, ceea ce asigură o mai mare transparenţă şi prevede formule echitabile de transferuri. “Această lege ne este ceruta de Europa şi susţinută de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova. Ca rezultat al acestei legi, circa 1 mlrd de lei vor fi transferaţi automat autorităţilor din teritoriu şi vor fi create şanse egale pentru primariile din republică. Respectiv, dacă vrem în Europa, trebuie să adoptăm această lege, recomandată şi de Instituţiile Europene. Ne dorim să  fie luate în calcul şi amendamentele propuse de Fracţiunea PL, căci, astfel, Legea va atinge rezultatul optim pentru situaţia actuală, ceea ce  reprezintă un pas important pentru autorităţile locale”, a declarat Dorin Chirtoacă.Liberalul a mai completat că Legea cu privire la finanţele publice locale reprezintă o problemă care nu ţine  numai Partidul Liberal, ci de toate primăriile din Republica Moldova şi trebuie votată în lectură finală. “Din păcare, am moştenit sistemul sovietic centralizat, dacă o primărie încasează cu 20% mai mult la buget, atunci aceşti bani se iau şi se dau la alte primării care nu au adunat venituri, informaţiile de ultimă oră sunt că se doreşte amânarea votării în lectură finală a acestei legi după alegerile viitoare, iar statul a pregătit 1 miliard de lei pe care urmează sa-i repartizeze mai mult pe criterii politice, înainte de alegeri.  Poţi să faci fum şi valuri cu integrarea în Uniunea Europeană, cu emoţii şi zâmbete suave şi lacrimi în ochi, dar dacă nu se votează această lege, vorbim despre făţărnicia clasei politice. Este un test pentru actuala guvernare. Dacă se mimează integrarea în UE, legea va fi amânată. Facem un apel către Parlament să examineze cu prioritate Legea cu privire la Finanţele publice locale şi să ia în calcul amendamentele propuse de Fracţiunea PL. Să permită ca anul bugetar 2014 să fie construit în baza noilor criteria, cu mai multe şanse de dezvoltare pe viitor”, a conchis Dorin Chirtoacă.

Membrii PL au mai menționat că Legea în cauză are multe avantaje vizavi de stimularea autorităţilor locale şi ar pune bine la punct eficientizarea economiilor locale şi optimizarea cheltuielilor. Totodată, autorităţile locale nu vor mai atât de dependente de nivelul 2 şi, astfel, criteriile subiective de apartenenţă la un partid politic, or alte interese, nu vor afecta gestionarea finanţelor. roiectul de modificare a Legii finanțelor publice locale a fost votat în Parlament, în a doua lectură, la 13 iulie curent. Examinarea și votul în lectură finală a Legii finanțelor locale sunt planificate pentru sesiunea de toamnă a Legislativului, care începe pe 26 septembrie.