Personalitățile Iașiului, premiate în cadrul ”Serii Valorilor”

nominalizari seara valorilorLa Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași s-a desfășurat aseară o nouă ediție a ”Serii Valorilor”, manifestare inclusă în cadrul ”Sărbătorilor Iașilor”, care are ca scop premierea personalităţilor care s-au remarcat în ultimul an în activitățile pe care aceștia le desfășoară. La eveniment au fost prezenți, printre alții,  premierul Victor Ponta, viceprim ministrul Liviu Dragnea, miniștri, senatori și deputați, precum și reprezentanți ai administrației publice locale. Printre invitații de onoare ai manifestării s-a numărat, de asemenea, Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Moderatorul ”Serii Valorilor” a fost Andreea Marin, regia evenimentului purtând semnătura managerului Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea. În discursul adresat participanților, primarul Gheorghe Nichita, gazda acestui eveniment, a subliniat importanța zilei de 14 octombrie, când se prăznuiește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Iașilor și a Întregii Moldove. ”A devenit o frumoasă tradiție ca în ziua de 14 octombrie, când este prăznuit Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, să ne întâlnim pentru a-i cinsti pe cei mai buni, în cadrul Serii Valorilor. În premieră, în acest an, evenimentul se desfășoară la Teatrul Național Iași, un simbol și un blazon al culturii Iașilor. În acest fel, TNI devine o pecete de aur care legitimează un eveniment emblematic, care este Seara Valorilor”, a declarat Gheorghe Nichita. La rândul său, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a afirmat că, de Hramul Sfintei Parascheva, Iașiul devine, în fiecare an, în preajma și în ziua de 14 octombrie, inima spirituală a României. ”În aceste zile, Iașiul este inima țării, iar sângele care trece prin ea este reprezentat de pelerinii care vin și se închină la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Să ne rugăm la Dumnezeu ca această inimă să nu înceteze să bată niciodată, iar sângele care curge prin ea să fie mereu proaspăt”, a spus ÎPS Teofan. În cuvântul său, premierul Victor Ponta s-a arătat onorat de a participa la ”Seara Valorilor”, un eveniment în care sunt premiate elitele Iașilor, care reprezintă în același timp elitele României și, implicit, ale Europei. Având în vedere acest lucru, șeful Executivului a propus crearea în viitor a unei  axe culturale Iași – Chișinău – Cernăuți, care să-i unească din punct de vedere spiritual pe toți românii, aflați de o parte și de alta a graniței.  În cadrul ”Serii Valorilor” au fost acordate premii pentru excelenţă în diverse domenii, precum educaţie, artistic, cultural, sportiv, performanţă în afaceri, ”Premiul Pogor”, Premiul pentru curaj şi simţ civic, Premiul ”Vanda Condurache” şi, nu în ultimul rând, Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iași. În acest an, premiile de la ”Seara Valorilor” au revenit după cum urmează:

  • ·        Premiul pentru excelență în educație: Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași
  • ·        ”Premiul Pogor”: Liviu Suhar, Dan Lungu, Oltița Cântic, Marfa Axenti

 

  • ·        Premiul pentru excelență în domeniul cultural artistic: David Alexandru, Felix Aftene, Cvartetul ”Voces”
  • ·        Titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași: Beatrice Rancea, Raed Arafat, Bogdan Simionescu
  • ·        Premiul pentru excelență în educație, acordat elevilor olimpici ieșeni: Octavian Puiu, Ruxandra Tesloianu, Diana Constantin, Camelia Diaconu, Florina Toma, Andrei Pașa, Cristian Călin, Adrian Ivan, Alexandra Istrate, Laura Ștreangă, Ioana Filip, Alexandra Pătrău, Alla Ivanov
  • ·        Premiul pentru excelență în sport: Irina Dorneanu
  • ·        Premiul ”Vanda Condurache”: Răzvan Cojocariu
  • ·        Premiul pentru curaj și spirit civic: Ion Bogdan, Marian Platonov, Marian Prescură
  • ·        Premiul pentru excelență în implicare în proiectele comunității: Fundația ”Star of Hope”
  • ·        Premiul pentru excelența în afaceri: Jean-Michael Mazalerat (Dalkia)

Ediția din acest an a ”Sărbătorilor Iașilor” se va încheia astăzi, în Piața Palatului Culturii, cu un concert de muzică ușoară, urmat de un spectaculos foc de artificii. Începând cu ora 17.00, pe scena special amenajată din fața Palatului Culturii vor urca mai multe trupe locale, după care, de la ora 18.00, vor concerta Mandinga, Cargo, Smiley și Loredana, amfitrionul evenimentului fiind binecunoscutul actor Pavel Bartoș. (E.M.)