Oficialii europeni sunt siguri că Moldova va parafa Acordul de Asociere şi apoi îl va semna

Carl_BildtOficialii europeni sunt siguri că la Summitul de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, Moldova va parafa Acordul de Asociere, după care îl va semna în primăvara anului viitor. Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, şi ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, au declarat într-o conferinţă de presă că semnarea documentelor va permite Republicii Moldova să se dezvolte şi să se integreze în UE, transmite IPN.
„Suntem siguri că vom putea parafa Acordul de Asociere cu Moldova şi că îl veţi semna anul viitor. Îmi aduc aminte de timpurile din Polonia când realizam reforme dificile. Perspectivele de aderare erau vagi şi foarte mulţi oameni aveau dubii că vom putea reuşi, dar am reuşit. Şi reformele realizate s-au dovedit a fi bune. Vă încurajez să vă păstraţi această cale, să menţineţi consensul politic, să menţineţi coaliţia pro-europeană, pentru că Moldova deja a câştigat mulţi admiratori în Europa. Dacă veţi persista, veţi reuşi şi noi vă vom ajuta”, a spus ministrul Radosław Sikorski.
Referindu-se la relaţiile cu Federaţia Rusă, ministrul polonez a spus că nimeni nu va impune Republica Moldova să rupă relaţiile cu Federaţia Rusă, din contra, după integrarea Republicii Moldova în UE, aceste relaţii se vor multiplica.
Carl Bildt a menţionat că în februarie curent, când a vizitat Republica Moldova, lucrurile erau mai dificile, dar s-a reuşit să se aducă stabilitatea. Ministerul a declarat că acordurile care vor fi parafate şi ulterior semnate vor aduce beneficii economice semnificative Republicii Moldova.
Premierul Iurie Leancă a declarat că a discutat cu oficialii europeni agenda europeană a Republicii Moldova şi calendarul evenimentelor de până şi după Vilnius. „Am informat miniştri despre preocupările noastre pe plan intern şi nu doar despre moţiunea de cenzură, dar în mod special despre ceea ce ne propunem să facem în domeniul economic, eliminarea constrângerilor, să stimulăm investiţiile, să creăm locuri de muncă, precum şi despre ceea ce facem în domeniul luptei împotriva corupţiei”, a spus Iurie Leancă. Premierul a declarat că a mai discutat despre evoluţiile regionale, pe care UE, în ansamblu, le urmăreşte atent.
Oficialii europeni s-au întâlnit şi cu liderii partidelor coaliţiei pro-europene şi cu şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Vizita de lucru a celor doi oficiali se va încheia mâine, în prima jumătate a zilei.