Soprana Irina Iordăchescu și basul rus Denis Sedov încep un turneu în România pe 5 noiembrie

iIrina-IordachescuCei doi soliști de operă vor încânta publicul cu cele mai cunoscute și mai îndrăgite arii de operă, operetă și musical, delectând publicul din Iași  pe data de 13 noiembrie.

Soprana română Irina Iordăchescu și basul rus Denis Sedov își încep turneul în România cu un concert pe 5 noiembrie, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, informează un comunicat al agenției EvArt .Concertul se desfășoară sub patronajul Consulatului General al Federației Ruse la Constanța și este organizat cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relații diplomatice româno-ruse. Evenimentul va începe la ora 19,00. În acest periplu liric, soliștii vor fi acompaniați de pianistul Ieronim Buga.
În perioada 5-17 noiembrie, cei doi soliști de operă vor încânta publicul cu cele mai cunoscute și mai îndrăgite arii de operă, operetă și musical, delectând publicul din Constanța (5 noiembrie), Iași (13 noiembrie), Sibiu (15 noiembrie), Chișinău (17 noiembrie). Denumit „Feeria muzicii”, turneul reprezintă o premieră în cariera sopranei Irina Iordăchescu. Astfel, va fi mai aproape de publicul său și va prezenta un program special ales pentru acest turneu.
Basul rus Denis Sedov revine cu această ocazie în România, după ce în luna aprilie a acestui an a participat în cadrul altui proiect artistic al Agenției EvArt — turneul Corului Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg, desfășurat la Iași, Timișoara și Brăila. Atunci, Denis Sedov a putut fi ascultat ca solist al acestui prestigios ansamblu coral, abordând un repertoriu de muzică sacră ortodoxă în binecunoscuta tradiție clasică rusă.
Biletele pot fi achiziționate exclusiv de la casa de bilete a instituției gazdă.
Una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generației sale, Irina Iordăchescu deține un palmares de premii obținute la importante Concursuri Naționale și Internaționale, iar în anul 2009 a primit „Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România” acordat de Revista VIP. Printre cele mai importante apariții ale sopranei se numără debutul internațional pe scena Teatrului „Dante Alighieri” în cadrul Festivalului de la Ravenna — Italia, debutul pe scena Teatro alla Scala, în 2001, într-un concert vocal-simfonic și cu o revenire în 2007 în rolul lui Zeyno Kari din opera „Teneke” de Fabio Vacchi în premieră mondială.
Au urmat numeroase colaborări cu importante opere și instituții de artă din Europa și America — Teatro Massimo „Vincenzo Bellini” din Catania — (Italia), Festivalul de Operă de la Glyndebourne — (Anglia), Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte „Isaac Stern” — Carnegie Hall din New York — (SUA), Sala de Concerte „P.I. Ceaikovski” din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Abay State Opera House din Almaty și Opera de Stat din Astana (Kazakhstan), etc. De asemenea, este o prezență constantă pe toate scenele de Operă și Filarmonici din România.
Printre proiectele inedite ale sopranei Irina Iordăchescu se numără colaborarea cu formația rock Direcția 5, precum și înființarea la București a studioului de muzică ”Voice of Musi” unde tineri și adulți se pot înscrie la cursuri de muzică ușoară, canto clasic și pian. Despre basul rus Denis Sedov, prestigioasa revistă de specialitate Opera News afirmă că solistul seduce atât prin vocea sa cât și prin prezența fizică. De altfel, Opera News a urmărit și a consemnat ascensiunea tânărului, care colaborează cu opere din Europa și America, printre care și celebrele Metropolitan Opera — New York, Royal Opera House — Covent Garden, Londra, Teatro alla Scala Milano, Opera din Paris, Teatro Colon din Buenos Aires, etc.; de asemenea, sala de concerte Carnegie Hall din New York reprezintă un punct de referință în agenda solistului de operă. Pentru calitățile sale scenice și interpretative, la debutul carierei sale internaționale a contribuit și Metropolitan Opera, incluzându-l în programul „Lindemann Young Artist Development”, apoi cooptându-l în repertoriul teatrului.