Traian Băsescu: Bugetul 2014 – unul al stagnării; problema veniturilor trebuie rezolvată prin lărgirea bazei de impozitare

traian-basescuPreședintele Traian Băsescu a declarat miercuri că bugetul României pentru anul viitor va fi unul al „stagnării”, susținând că problema veniturilor în bugetul de stat trebuie rezolvată în primul rând prin lărgirea bazei de impozitare.

„Dacă după celebrul an 2010, când am consimțit să fiu alături de guvern pentru niște măsuri extrem de dure, care știam că vor avea costuri politice uriașe, am sperat ceva — am sperat că după stabilizarea macroeconomică ce s-a produs începând cu 2011 va veni un guvern care să creeze condiții de relansare economică—, așa cum arată lucrurile acum, nu s-au creat condiții și cred că esența este să nu alunecăm din nou într-o situație dificilă. Sper să nu se întâmple. Dacă bugetul anului 2014 nu va fi unul al relansării, ci al stagnării, măcar bugetul anului 2015 să fie unul al relansării economice”, a afirmat Băsescu.El a vorbit în discursul său și despre soluțiile pentru dezvoltare economică, punctând că acestea nu trebuie să fie unele care să introducă noi taxe și impozite. „Mai este un adevăr pe care eu nu vreau să îl trec sub tăcere: chiar în condițiile în care avem o fiscalitate ridicată pe muncă, România este una din țările cu cea mai redusă fiscalitate din Uniunea Europeană. Este și acesta un adevăr, dar problema veniturilor în bugetul de stat trebuie rezolvată în primul rând prin lărgirea bazei de impozitare, și nu prin inventarea de noi taxe pentru cei care și așa plăteau până acum. Asta este soluția corectă și ea trebuie urmărită, nicidecum introducerea de noi biruri pe cei care până acum le plăteau”, a subliniat șeful statului. El a amintit de anul 2005, când s-a introdus cota unică, moment în care s-a produs o relansare a economiei românești.”Nu mărirea taxelor, impozitelor este situația pentru acum. Sigur, statul are nevoie de bani, dar dacă i-ar îndrepta către zonele de stimulare a invesțiilor ar fi foarte bine, dacă îi îndreaptă pentru a alimentarea din nou cu cheltuieli a aparatului de stat nu este în regulă. Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da șanse economiei reale”, a mai spus președintele.