CE solicită ‘o acțiune decisivă’ în cazul Iuliei Timoșenko și nu comentează calendarul dificil pentru rezolvarea situației

iuliei timosenkoAutoritățile ucrainene trebuie să întreprindă ‘o acțiune decisivă’ în cazul Iuliei Timoșenko, iar raportul elaborat de Alexander Kwasniewski și Pat Cox care urmează a fi prezentat miercuri seară la Bruxelles este de o ‘importanță crucială’ în această privință, a declarat miercuri Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule.

‘Statele membre vor decide asupra semnării acordurilor de asociere și de liber schimb /la summitul de la Vilnius/ și după cum știți discuțiile sunt încă în desfășurare privind cât de mult a îndeplinit Ucraina din criteriile definite în decembrie anul trecut’, respectiv eliminarea justiției selective, reforma electorală și cele presupuse de agenda de asociere, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul briefingului de presă cotidian al CE. Întrebat dacă este deja prea târziu pentru ca Ucraina să îndeplinească aceste criterii, în condițiile în care parlamentul de la Kiev și-a suspendat sesiune extraordinară de miercuri fără a supune la vot proiectul de lege care i-ar fi permis Iuliei Timoșenko să fie tratată medical în afara țării, iar următoarea sesiune va avea loc pe 19 noiembrie, la o zi după reuniunea miniștrilor de externe în care urma să se ia decizia privind semnarea acordurilor UE-Ucraina la Vilnius, Peter Stano a răspuns că ‘depinde de statele membre când vor lua decizia’. El a subliniat că s-au realizat o serie de progrese în îndeplinirea criteriilor și a insistat asupra necesității unei ‘acțiuni decisive’ în cazul Timoșenko.

‘Săptămâna trecută parlamentul ucrainean a aprobat în prima lectură proiecte de legi privind reforma procuraturii și legea privind alegerile parlamentare și salutăm acest lucru. Dar acest progres trebuie consolidat prin adoptarea urgentă a acestor două legi și în a doua lectură și sperăm că acest lucru se va petrece fără întârziere, întrucât timpul pentru a obține rezultate este foarte scurt. În chestiunea Iuliei Timoșenko trebuie să existe o acțiune decisivă pentru a rezolva chestiunea și susținem pe deplin eforturile președinților Cox și Kwasniewski. Raportul lor, care urmează a fi publicat astăzi, va fi de o importanță crucială’, a mai spus Peter Stano. Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă) și-a închis sesiunea extraordinară de miercuri fără a fi supus la vot proiectul de lege menit să rezolve cazul opozantei încarcerate Iulia Timoșenko. ‘Închid ședința extraordinară a parlamentului. Următoarea ședință va avea loc la 19 noiembrie’, a precizat președintele Radei Supreme, Volodimir Rîbak, citat de ITAR-TASS. Această decizie a fost luată întrucât problemele de pe ordinea de zi nu au fost suficient pregătite pentru a fi dezbătute, a explicat Rîbak. El a indicat că deputații urmau să ia în discuție trei proiecte de lege — unul privind procuratura, unul legat de alegerea deputaților și unul care ar fi permis celor condamnați să fie tratați medical în afara granițelor țării. Acest din urmă proiect ar fi permis fostului premier Iulia Timoșenko, spitalizată în prezent pentru hernie de disc la Harkov, să părăsească țara pentru a primi îngrijiri medicale în străinătate. În contextul acestei situații, emisarii Parlamentului European — fostul președinte polonez Alexander Kwasniewski și fostul șef al legislativului european Pat Cox—, care se află de miercurea trecută la Kiev în încercarea de a găsi o soluție în cazul opozantei ucrainene, au avut consultări cu liderii fracțiunilor din opoziție pentru a găsi o soluție, conform ITAR-TASS.