ZONA ZOSTER

herpes zoster 10Zona zoster atinge copilul în mod excepţional, mult mai frecvent adultul şi persoanele în vârstă. în fapt, virusul responsabil de această boală persistă în stare latentă după infecţie, pe toată durata vieţii, în ganglionii nervoşi ai rachisului sau ai nervilor cranieni. In unele cazuri, îndeosebi atunci când se produce o scădere a capacităţilor de apărare imunitară, ori sub efectul unui stres (traumatism, de exemplu), virusul poate să se reactiveze şi poate infecta nervul corespunzător ganglionilor pe care îi ocupă.

 

Zona zoster este determinată de virusul varicelo – zosterian și apare numai la persoane care au avut în antecedente varicelă ! Virusul varicelo – zosterian rămâne cantonat în ganglionii spinali sau cei omologi ai nervilor cranieni după episodul de varicelă pentru toată viața ! În cazul scăderii imunității organismului – stres , efort fizic mare , intervenții chirurgicale etc – virusul se reactivează și apare zona zoster ! Pacientul cu zona zoster poate determina apariția varicelei la copiii care nu au avut varicelă ( practic la orice persoană care nu avut varicelă ). Deasemeni este recomandată evitarea contactului cu persoanele însărcinate care nu au avut varicelă !

Cum se manifestă ?

Puteți prezenta simptome variate : oboseală , cefalee , febră , dar simptomul cel mai important care precede cu câteva zile apariția erupției cutanate este durerea ! Este vorba despre o durere resimțită ca o arsură , ca o sensibilitate a zonei care nu suportă atingerea sau chiar durere foarte intensă pe suprafață de inervare senzitivă cutanată a radacinii nervilor unde este cantonat virusul ( este o durere in bandă , unilaterală ) . Durerea poate fi localizată la nivelul extremității cefalice , regiunea cervicală , toracică , abdominală , membrele superioare sau inferioare ) . Durerea intensă care precede cu câteva zile apariția erupției cutanate poate duce la erori de diagnostic ! Pacienții cu durere la nivelul toracelui , pot fi suspicionați de infacrt miocardic, pneumonie , pleurezie , cei cu durere la nivelul regiunii lombare sunt investigați pentru afectare renală , etc . Ulterior , odată cu apariția erupției cutanate , diagnosticul de zona zoster este mai ușor de realizat !Apar leziuni mici de culoare roșie , dispuse ” în grupuri ” ( ” în buchete ” ) – situate într-o singură jumătate a corpului , fără a depăși linia mediană . Leziunile se transformă apoi în vezicule ( pline cu lichid ) , iar apoi vor avea suprafața acoperită de o coajă . Pe traiectul nervului ( a zonei dureroase ) apar mai multe astfel de ” buchete ” . În aproximativ 2 – 4 săptămâni leziunile cutanate se vindecă .
Este o afecțiune foarte dureroasă , iar tratamentul este foarte important să se realizeze din primele zile de la apariția leziunilor cutanate , pentru a evita complicațiile .
Zona atinsă este de cele mai multe ori un nerv intercostal, simptomele declarându-se atunci pe torace, dar toţi ceilalţi nervi pot fi atinşi: nervii cervicali (erupţia declarându-se pe ceafă, pe gât, pe pielea capului), ganglionul geniculat (atingere a conductului auditiv extern şi a interiorului pavilionului urechii), nervul bucofaringean (atingere a feţei interne a obrazului, a vălului palatin, al peretelui posterior al faringelui), nervii cefalici şi, în special, ramura oftalmică a nervului trigemen (atingere a ochiului sau zona oftalmică).
Boala debutează printr-o febră moderată şi senzaţie de arsură în zona de emergenţă a nervului atins. După câteva zile apare o erupţie de mici pete roşii pe care se ridică vezicule. în unele cazuri, erupţia poate fi foarte discretă (foarte puţine vezicule) şi poate trece neobservată – atunci când survine la subsuoară -, de exemplu, boala revelându-se atunci exclusiv prin dureri. Semn caracteristic pentru zona zoster, erupţia este unilaterală şi acoperă strict teritoriul unui nerv senzitiv – cu toate că se mai pot întâlni câteva vezicule sau câteva pete de roşeaţă şi în afara acestui teritoriu.
Pe torace mai ales, leziunile urmează un traseu, în mare orizontal, care taie oblic coastele.
Veziculele, mai întâi translucide, se tulbură repede. Către a şasea zi, ele se usucă formând cruste sau se sparg, apoi se cicatrizează în 15 până la 20 zile; pot persista mici cicatrice scobite. Erupţia este însoţită de o exacerbare a durerii, care devine adesea greu suportabilă, iar, în unele cazuri, transpiraţii şi dureri de cap. Ea evoluează în două sau trei pusee la două până la trei săptămâni.

Care este tratamentul ?

Este important să fiți consultat de medicul dermatolog !
El este cel care va institui tratamentul antiviral – Aciclovir – în doza adecvată în funcție de fiecare pacient . O atenție deosebita se acordă pentru localizările la nivelul feței – în zona zoster oftalmică sau în cazul pacienților cu imuintate scăzută sau care au afecțiuni neoplazice .Se va institui și tratament pentru combaterea durerilor : antialgice , antiinflamatorii , vitamine din grupul B .Tratamentul local al leziunilor urmărește prevenirea suprainfecției bacteriene . La subiecţii sub 60 ani care nu au nici un deficit imunitar, tratamentul este doar cel al simptomelor: dezinfecţia şi pudrarea cu talc a leziunilor -pomezile sunt categoric nerecomandate, repaus şi, mai ales, luarea de analgezice cât mai precoce posibil.

Complica
ţii
Ele sunt de temut în caz de zona zoster oftalmică; în fapt, aceasta poate antrena, în afara unor dureri foarte intense, o atingere a corneei (keratită), a uveei (uveită), a retinei (retinită), sau a nervilor motori ai ochiului (paralizie oculară).
La bolnavii ale căror mijloace de apărare imunitară sunt slăbite (subiecţi atinşi de SIDA, de leucemie, sub tratament imunosupresor, sub corticoterapie etc.) există riscul unei generalizări a infecţiei cu atingerea viscerelor, necroză hemoragică sau meningoencefalită. Alte complicaţii sunt:
– posibila suprainfectare a leziunilor
– pneumonie , laringotraheite , manifestări digestive ( colici , sindrom pseudoocluziv ) , encefalite
– mai ales la pacienții vârsnici , care nu au urmat tratament cu aciclovir pe cale generala , dupa vindecarea leziunilor cutanate , persistă o durere în zona afectată care poate fi extrem de supăratoare – ALGIE POSTZOSTERIANĂ ( durerea poate persista luni de zile sau chiar ani !! ) foarte dificil de tratat .
– posibilă afectare viscerală , necroză hemoragică sau meningoencefalite la pacienții cu imunitate scăzută a organismului ( afecțiuni neoplazice , leucemie , pacienți aflați sub tratament cu imunosupresoare sau corticoterapi