Alcoolii sunt un grup de compuși chimici care intră în compoziția parfumurilor, în diferite extracte, tincturi, vopseluri și alte produse, fiind de neînlocuit în multe procese tehnologice. Forma sub care alcoolul este consumat în alimentație este de alcool etilic (etanol), un lichid incolor care în starea lui pură, nediluată are un gust înțepător, arzător. El este produs prin fermentarea zahărului, conținut în mod natural în cereale ca orzul și în fructe ca strugurii.
Alcoolul consumat determină deprimarea centrilor nervoși superiori, având un efect sedativ sau liniștitor. La unii oameni, însă, reacția inițială poate să fie de stimulare dar, pe măsură ce continuă consumul de alcool, se instalează efectul sedativ. Prin eliberarea centrilor de control cerebrali, alcoolul vă relaxează și vă scade inhibiția. Cu cât beți mai mult, cu atât veți fi mai sedat.
Inițial, alcoolul afectează ariile gândirii, emoțiilor și judecății logice. Ocazional, alcoolul poate determina dificultăți în articularea cuvintelor, în coordonarea mișcărilor și poate produce somn. Consumat în cantități suficient de mari, alcoolul poate fi letal putând determina come periculoase prin deprimarea severă a centrilor nervoși vitali.
Principalul loc al absorbției alcoolului este intestinul subțire, însă mici cantități de alcool se absorb și la nivelul gurii sau al esofagului, și cantități puțin mai mari la nivelul stomacului. Rata absorbției alcoolului depinde de cât de recent ați mâncat. Dacă stomacul dumneavoastră este gol, alcoolul se absoarbe de obicei mai repede. Existența mâncării în intestinul subțire sau stomac, în special al mâncării solide și grase, încetinește golirea stomacului și absorbția alcoolului în sânge.
O dată absorbit, alcoolul este transportat rapid prin corpul dumneavoastră oriunde există apă, inclusiv în interiorul celulelor. Această distribuție este responsabilă pentru efectul de intoxicare al alcoolului. Luând o băutură pe stomacul plin, se prelungește metabolizarea alcoolului o lungă perioadă de timp și rezultă o concentrație mai scăzută de alcool în sânge.
Aproape toată cantitatea de alcool ingerată este folosită drept combustibil de către organismul dumneavoastră și doar o cantitate mică este eliminată prin urină și prin plămâni. Testele respiratorii utilizează alcoolul expirat de dumneavoastră pentru a măsura cantitatea de alcool din organism. Nivelul alcoolului din respirația dumneavoastră reflectă îndeaproape concentrația celui din sânge.
Alcoolul dilată vasele de sânge din piele, ceea ce produce senzația inițială de căldură, aceasta fiind doar temporară. Pulsul dumneavoastră se accelerează și se produce o cantitate mai mare de urină datorită aportului lichidian crescut și acțiunii alcoolului asupra rinichilor. Alcoolul stimulează și secreția acidă a stomacului.
Organismul dumneavoastră folosește alcoolul ca pe orice aliment, metabolizându-l în ficat pentru a produce căldură și energie. însă, valoarea nutritivă a alcoolului este redusă deoarece el nu furnizează nici vitamine, nici minerale sau proteine. Alcoolicii au deseori deficit nutrițional. în trecut, doctorii credeau că lezarea hepatică de tipul încărcării grase sau cirozei se datorează deficitului nutrițional produs de alcool, însă acum se știe că aceasta se datorează acțiunii toxice directe a alcoolului asupra ficatului.