Medicația care vă ajută să încetați fumatul

fumatExistă câteva medicamente care vă pot ajuta să vă opriți din fumat. Iată câteva din medicamentele non-nicotinice și înlocuitoare de nicotină pe care vi le puteți procura:

Plasturi cu nicotină
Un plasture cu nicotină (Nicoderm) eliberează prin piele, în circulația sangvină, o doză constantă de nicotină. Multe produse de acest gen se eliberează la farmacie fără rețetă. Plasturii cu nicotină se folosesc zilnic timp de 6-12 săptămâni. Adesea, după o utilizare de câteva săptămâni, poate apărea o iritație a pielii.

Pentru a ajuta vindecarea acestei iritații, aplicațidupă desprinderea plasturelui, o cremă pe bază de hidrocortizon.Aplicați plasturele de fiecare dată într-o ală zonă.


Spray nazal cu nicotină


Spray-ul nazal cu nicotină (Nicotrol) eliberează nico­tină în circulație, prin mucoasa nazală. Dintre produsele înlocuitoare de nicotină are cel mai rapid efect asupra simptomatologiei de sevraj. Spray-ul nazal se eliberează numai pe bază de rețetă medicală. Acest medicament poate produce o senzație de arsură sau usturime în nas, alături de tuse, strănut, lăcrimare și iritație a gâtului. Aceste efecte secundare diminua de regulă după prima săptămână de folosire. în caz de persistență a efectelor secundare consultați doctorul.

Inhalanții cu nicotină
Inhalanții cu nicotină (Nicotrol) seamănă cu o țigară scurtă care are un muștiuc de plastic la un capăt. Cu tot aspectul de țigară, nicotină nu este inhalată. Ea e mai degrabă prizată, astfel că este absorbită în circulația sangvină prin mucoasa bucală. și acest medicament sunt eliberate doar pe bază de prescripție medicală. Puteți avea o senzație de iritație în gură și gât, precum și o senzație de uscăciune a gurii pe care o puteți combate consumând apă. Dacă prezentați alte simptome, anunțați doctorul.

Guma de mestecat cu nicotină
Acest produs (Nicorette) este o rășină asemănătoare gumei de mestecat care eliberează nicotină în circulație, prin mucoasa bucală. Există 2 forme de Nicorette: una conține 2 mg de nicotină, cealaltă 4 mg. Se eliberează fără rețetă medicală. Dacă este folosită în mod corect, guma cu nicotină eliberează nicotină gradat. Scopul este de a folosi doar atât cât este necesar pentru a menține nivelul de nicotină și a opri orice simptom de sevraj. Mușcați din gumă de câteva ori și apoi depozitați-o între obraz și gingie pentru a crește la maximum absorbția de nicotină.
Puteți folosi guma zilnic, în cantități din ce în ce mai mici, timp de câteva săptămâni, timp în care va descrește progresiv dorința dumneavoastră pentru o țigară. O dată ce vă simțiți bine în postura de nefumător, puteți elimina, cam în 3-6 luni de la oprirea fumatului, folosirea gumei. Nu beți și nu mâncați nimic în timpul folosirii gumei cu nicotină. Nicotină înghițită întâmplător nu va avea efect, dar vă poate produce o senzație de iritație gastrică sau amețeli.

Medicația non-nicotinică


Medicamentul bupropion (Zyban) nu conține nicotină și nu determină dependență. Bupropionul este un medicament folosit în tratarea depresiei. Pentru această utilizare este comercializat sub numele de Wellbutrin. Bupropionul crește nivelul dopaminei din creier, aceeași substanță eliberată de nicotină.  Astfel, bupropionul ajută la apariția stării de bine furnizată de fumat. Acest medicament se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.
Cele mai frecvente efecte adverse includ: uscăciunea gurii, dureri de cap, tulburări de somn, scăderea apetitului și greață. Pentru a evita simptomele digestive, medicamentul trebuie administrat în timpul mesei, dacă nu este recomandat în alt fel. Dacă aveți efecte adverse, consultați-vă cu doctorul înainte de a întrerupe medicația. Dacă aveți un istoric de crize convulsive, traumatisme craniene majore sau accident vascular cerebral nu vă administrați acest medicament. La fel ca în cazul altor medicamente, dacă sunteți însărcinată sau alăptați, cereți avizul medicului înainte de începerea tratamentului.
În prezent sunt în studiu multe alte medicamente folosite în tratamentul dependenței de nicotină. Este vorba atât de medicamente înlocuitoare de nicotină cât și de alte medicamente non-nicotinice. Medicamentele reprezintă un ajutor important în tratamentul dependenței de nicotină dar ele sunt eficace doar când sunt folosite de fumători motivați să se lase de fumat și care și-au întocmit un plan riguros pentru a o face.