Studiu APRIL: 9 din 10 mame, copii şi cadre didactice doresc continuarea programului „Cornul şi laptele”

lapte si corn 2013-2014 judetConform studiului naţional comandat de Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) şi realizat în perioada august – septembrie 2013, programul “Cornul şi laptele” se bucură de o percepţie majoritar pozitivă în rândul mamelor, copiilor şi cadrelor didactice, care îi apreciază beneficiile şi într-o proporţie foarte mare (de 9 din 10 în rândul fiecărei categorii) îşi doresc ca acesta să continue.

“Am realizat acest studiu ca parte a demersului nostru de a îmbunătăţi legislaţia în domeniu deoarece este foarte important să înţelegem ce cred beneficiarii programului “Cornul şi laptele” (copiii şi mamele) şi cadrele didactice. Programul este o investiţie strategică în viitorul copiilor noştri, deoarece programul european „Laptele în şcoli” încurajează copiii să consume lapte şi produse lactate în fiecare zi şi să păstreze o alimentaţie echilibrată prin subvenţionarea laptelui de calitate. Acest program a fost propus în urma unor studii referitoare la starea de sănătate a populaţiei europene, care au evidenţiat faptul că este nevoie să prevenim anumite afecţiuni precum hipocalcemia la copiii de vârsta şcolară, obezitatea printr-o educaţie alimentară corectă de la vârste fragede. În plus, să nu uităm faptul că acest program are şi alte beneficii socio-economice, precum susţinerea a celor cca 30.000 de locuri de muncă create de cei 5000 de fermieri romani care furnizează zilnic cele 250 de tone de lapte pentru copiii noştri”, declară Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Cadrele didactice din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial au o părere bună şi foarte bună despre program (91%), considerând că programul a fost foarte bine implementat (93%) şi că trebuie să continue (95%), fiind dispuşi să se implice activ în susţinerea lui (92%).

 

Principalele beneficii ale programului menţionate cel mai des de aceştia sunt legate de faptul că:

 

-asigură zilnic copiilor o masă gratuită şi reprezintă un ajutor financiar pentru părinţi;

 

– toţi copiii se simt egali, deoarece primesc acelaşi pachet;

 

– asigură o gustare sănătoasă şi consistenţă, uşor de servit la clasa copiilor, de către toţi copiii, indiferent de vârstă.

 

96% dintre copii consuma produsele lactate primite prin program, scoala fiind principalul loc în care copiii le consuma. Copiii au declarat că le plac produsele primite prin program (81%), apreciind în primul rând faptul că produsele primite sunt săţioase şi le oferă o masă consistentă (51%), dar şi că sunt gustoase (38%) şi că se simt egali la clasa cu ceilalţi colegi (37%). 89% dintre copii îşi doresc că programul “Cornul şi laptele” să continue.

 

În ceea ce priveşte mamele, 90% dintre cele intervievate au o părere bună şi foarte bună despre program în general, 93% dorind continuarea programului şi mai mult de 86% dintre ele fiind dispuse să se implice activ pentru a-l susţine;

 

Dintre multiplele beneficii ale programului, cele mai des menţionate de mame au fost următoarele:

 

– asigură zilnic copiilor o masă gratuită şi reprezintă un ajutor financiar pentru părinţi;

 

–  toţi copiii se simt egali, deoarece primesc acelaşi pachet;

 

– asigură o gustare sănătoasă şi consistenţă, uşor de servit la clasa copiilor, de către toţi copiii, indiferent de vârstă.

 

Beneficiile nutriţionale şi educaţionale ale programului “Cornul şi laptele”

 

Laptele reprezintă principalul aliment pentru foarte mulţi copii, fiind alimentul complet, dar hipocaloric care conţine apă, proteine, minerale precum calciu şi fosfor într-un raport optim, atât de necesar organismului copiilor în dezvoltare. Datorită compoziţiei şi beneficiilor sale nutritive, laptele a fost recomandat de specialişti din întreaga lume şi ales a fi principalul produs distribuit în cadrul programelor naţionale în peste 60 de tari. Pe lângă aceste beneficii, oferirea copiilor în instituţiile de învăţământ a unor porţii de lapte ambalat în condiţii igienice promovează tratamentul egal între copii, asigura o gustare sănătoasă şi valoroasă din punct de vedere nutriţional şi poate chiar contribui la creşterea prezenţei la şcoală.

 

Despre studiu

 

Studiul şi-a propus evaluarea percepţiei despre programul “Cornul şi laptele” şi a impactului acestuia în rândul beneficiarilor şi a celor implicaţi în susţinerea lui. Studiul a fost comandat de APRIL şi realizat de compania de cercetare 360insights în perioada august-septembrie 2013. Studiul este reprezentativ la nivel naţional, având un eşantion de aproximativ 1250 de respondenţi, dintre care 600 de mame, 400 de copii din învăţământul gimnazial, primar şi secundar, precum şi 250 de profesori, învăţători şi educatori din şcoli şi grădiniţe de stat şi private, acoperind toate regiunile ţării, din mediul rural şi urban, diversele segmente de vârsta ale respondenţilor (de la 24 la 55 de ani), şi cele trei categorii de familii din puntc de vedere al venitului realizat (familii cu venituri mici, medii şi mari).

 

Beneficii economico-sociale ale programului “Cornul şi laptele”

 

Pe lângă beneficiile nutriţionale şi educaţionale, programul are beneficii importante economice şi sociale. Astfel, reprezintă un canal de distribuţie constant pentru fermierii şi producătorii de lapte generând vânzări zilnice de peste 250 de tone de lapte. Asigură un flux constant de producţie pentru cei aprox. 5.000 de fermieri romani care produc anual lapte în valoare de 70 de milioane de euro doar pentru acest program şi care au creat până în prezent aproximativ 30.000 de locuri de muncă. Datorită amplorii sale, programul a atras în ultimii ani investiţii în capacităţi de producţie şi procesare de 100 de milioane de euro, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor şi impozitelor redirecţionate dintr-o cifră de afaceri anuală a industriei de aproximativ 880 de milioane de euro. În plus, o parte din fondurile de stat investite în acest program provin din finanţare europeană pentru programul “Laptele în şcoli”, absorbţia fondurilor europene pe acest segment crescând de peste 10 ori în 2013 comparativ cu 2008.

 

Recomandările APRIL

 

“Considerăm că este acest program trebuie rentabilizat, prin indexarea limitei valorice a pachetului care a rămas la nivelul din 2008, ceea ce diminuează interesul marilor companii din industria laptelui. Astfel, ar creşte şi standardele de calitate ale produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, este nevoie să completăm legislaţia în domeniu şi normele de aplicare, prin reglementarea unor prevederi legate de igienă, distribuţie, controale suplimentare prin care să se asigure că produsele lactate sunt distribuite, transportate şi păstrate în condiţii corespunzătoare; de aceea, am iniţiat un proiect de lege nr. 440/2013 prin care ne dorim să asigurăm atât creşterea calităţii produselor oferite copiilor noştri, cât şi îmbunătăţirea implementării programului”, a declarant Dorin Cojocaru, Preşedintele APRIL.

 

Prevederi suplimentare recomandate de APRIL:

 

– măsuri de igienă prin stabilirea unei obligaţii a producătorilor de a asigura livrarea produselor lactate însoţite de pai (în cazul laptelui) şi de lingura de plastic (în cazul celorlalte produse lactate);

 

– modificarea frecvenţei transporturilor pentru a asigura distribuitorilor flexibilitatea de a livra produsele lactate în funcţie de specificul acestora (mai puţin în cazul laptelui UHT datorită posibilităţii acestuia de a fi păstrat la temperatura ambiantă pe o perioadă mai lungă de timp);

 

– creşterea frecvenţei inspecţiilor în şcoli privind tipurile de produse distribuite (de exemplu, eliminarea distribuţiei produselor neconforme cu legislaţia în vigoare, precum brânză topită).

 

Aceste măsuri vor contribui pe termen mediu şi lung la creşterea satisfacţiei beneficiarilor, dar, în egală măsură, vor ajuta la reducerea costurilor de administrare la nivelul şcolilor şi la prevenirea îmbolnăvirilor copiilor, tot mai des semnalate în ultimii ani de către autorităţile competente locale.