Recomandări editoriale

carti.James Bowen
Un motan pe nume Bob
Editura Polirom

În primăvara anului 2007, James Bowen găseşte într-un adăpost un motan portocaliu rănit; are grijă de el, îl botează Bob, iar când acesta se însănătoşeşte, se aşteaptă să nu-l mai vadă vreodată. Cei doi vor deveni însă prieteni nedespărţiţi. Intervievat de jurnalistul Gary Jenkins, James Bowen îşi spune povestea şi astfel apare, în 2010, romanul autobiografic Un motan pe nume Bob, devenit bestseller şi tradus în aproape treizeci de limbi. Povestea inteligentului Bob descrie lumea celor care trăiesc la limita supravieţuirii şi vorbeşte despre decădere şi singurătate, învinse atunci când preocuparea faţă de fericirea altcuiva devine un motiv pentru a-ţi schimba în bine viaţa.

Javier Marías
Când eram muritor
Editura Univers

 

Ca şi Borges, care ştia că o naraţiune de orice fel devine cu atât mai interesantă cu cât este mai misterioasă, Marías scrie despre crimă, sinucideri, chiar şi despre fantome în volumul Când eram muritor. Enigmatice, adesea eliptice, cu personaje dintre cele mai ciudate, de la naratorul-fantomă din povestirea care dă titlul volumului până la asasinul din Binoclul spart sau viitoarea actriţă în filme porno din Mai puţine scrupule, cele douăsprezece povestiri cu finaluri neaşteptate sunt incursiuni în nişte destine sfărâmate sau deraiate de pasiuni bruşte, de orbire, de nefericire sau depresie, istorisite de un narator care pare a sta în afara orbitelor acestor existenţe.

 

A.C. Pahomi
Filosof de ocazie
Editura Cartea Românească

 

Pe o străduță patriarhală din centrul Bucureștiului, într-una din cele șapte case vechi boierești locuiesc doi prieteni: un filozof de ocazie – un autodidact care se hrănește cu sisteme filozofice, dar își păstrează atitudinea și candoarea diletantului, judecându-se adesea autoironic – și Baltazar – un sculptor care lucrează la operz vieții sale, un cal monumental din marmură care va atinge perfecțiunea. Trăiesc boem, poartă discuții savante, au gusturi rafinate, ascultă muzică clasică. Până într-o zi când, în cea mai luxoasă vilă de pe stradă, se mută o femeie misterioasă de o frumusețe rară. Toți vecinii sunt atrași de ea ca de un magnet. Cine este această femeie? E Moartea, își spune Baltazar, e Nemurirea însăși, își spune filozoful. Viața își continuă cursul, necunoscuta e în continuare în centrul atenției tuturor și vine ziua în care sculptorul termină statuia. Lucrurile se precipită, iar filozoful, chemat în grabă, admiră uluit perfecțiunea uriașului armăsar. În clipa următoare, cade secerat când vede ieșind din burta spartă a statuii o mână fină, inertă de femeie…

Narcisa Stoica
Taxidermie
Editura Millenium Books

 

Jaer Verron: un tânăr expert în taxidermie, pornit în căutare de faimă şi aventuri spre capitala imperiului, unde primejdiile pândesc la fiecare pas, iar rivalii nu au nici o milă.Mizurro: fiica împăratului Raghmen, o femeie frumoasă şi inteligentă, care îşi pune în aplicare cunoştinţele de strategie dobândite pe ascuns din tomurile prăfuite ale bibliotecii imperiale în competiţia cu fraţii săi pentru preluarea titlului de moştenitor al tronului.Destinele celor doi se vor întrepătrunde atunci când Mizurro îi va încredinţa lui Jaer o misiune ce-l va purta în cele mai îndepărtate satrapii ale imperiului, dezvăluindu-i resorturile care mențin într-un echilibru fragil o lume complexă şi taine de care depinde nu doar viitorul lui Mizurro ca succesor la tron, ci însăşi supravieţuirea Imperiului.

 

William Peter Blatty
Exorcistul
Editura RAO

 

Inspirat de un caz real de posesie demonică din anii 1940, William Peter Blatty a creat un roman clasic care o are în prim-plan pe Regan, fiica de 11 ani a unei actriţe din Washington, DC. Un mic grup de oameni hotărăsc că trebuie s-o salveze pe fetiţă de la această soartă cumplită, iar drama care rezultă de aici este palpitantă şi îngrozitoare. La doi ani de la publicarea cărţii, Exorcistul a fost ecranizat.

Kiera Cass
Alegerea
EdituraLeda

 

Pentru treizeci şi cinci de fete, alegerea este o şansă unică în viaţă. Le oferă posibilitatea de a fi transportate, ca nişte cenuşărese, într-o lume a luxului şi strălucirii, a rochiilor elegante şi bijuteriilor sclipitoare. De a locui într-un palat şi de a lupta să cucerească inima unui prinţ. Pentru America Singer, să fie aleasă e însă un adevărat coşmar, căci asta înseamnă să îşi părăsească familia şi pe omul iubit, pe Aspen, cel care face parte dintr-o castă inferioară. Numai că, uneori, realitatea depăşeşte aşteptările şi, atunci când eroina noastră descoperă că Aspen o înşală şi că prinţul Maxon nu e, nici pe departe, snobul îngâmfat care i se păruse, totul se schimbă şi romantismul începe să plutească în aer.