Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” anunţă criteriile de admitere pentru anul 2014 (II)

Universitatea-Al_I_-CuzaAbsolvenţii de liceu vor avea de ales, în anul 2014, între 72 de specializări diferite pe care le pot studia la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. O importanţă deosebită, în admiterea din acest an, va fi acordată rezultatelor la bacalaureat.

Candidaţii la admitere vor concura pe 3600 de locuri de la buget – cifra de şcolarizare propusă în acest an de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Numărul final de locuri va fi anunţat după ce Ministerul Educaţiei va aproba numărul de locuri înaintat de Universitate.Toate cele 15 facultăţi vor lua în considerare notele obţinute la examenul de Bacalaureat – fie media, fie anumite probe – , dar o parte dintre acestea au şi probe suplimentare.Astfel, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, candidaţii vor susţine probe sportive, respecitv un test la Biologia de clasa a 11-a pentru specializarea de Kinetoterapie. La Facultatea de Informatică, candidaţii vor trebui să treacă peste o probă de matematică sau informatică (la alegere), în timp ce la Facultatea de Drept candidaţii vor susţine un test de limba română, ce va conta în proporţie de 50%. Pentru specializările de Pedagogie în învăţământul primar şi universitar şi pentru Teologie ortodoxă pastorală, candidaţii vor susţine probe de specialitate.Pentru majoritatea specializărilor, candidaţii pot alege între studii la zi, cu frecvenţă, sau studii la distanţă.Numărul de locuri la buget propus, pe facultăţi, este următorul:

Facultatea de Geografie şi Geologie – 270 de locuri

Condiţiile de admitere

Pentru domeniile Geografie și Știința mediului

■ 50% media examenului de bacalaureat;
■ 50% notă probă scrisă la alegere din cadrul examenului de Bacaluareat – E d), (Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică).
Pentru înscrierea la specializarea Geografia turismului, in limba franceza este necesar Certificatul de Competenţă Lingvistică pentru limba franceză sau diplomă de competenţă lingvistică privind cunoaşterea limbii franceze, sau diplomă în cazul absolvenţilor de licee bilingve.
* Certificatul de competenţă lingvistică poate fi obţinut de la instituţiile recunoscute de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Criterii de departajare a candidaţilor cu aceeaşi medie aflaţi pe ultimele locuri din lista candidaţilor admişi: nota probei E d),

Pentru domeniile Geologie și Inginerie Geologică

■ 30% nota proba E a) – probă scrisă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările (Limba şi literatura română);
■ 40% nota proba E c) – probă diferenţiată în funcţie de filieră, profil, specializare – (Istorie, Matematică);
■ 30% notă probă scrisă la alegere, E d), (Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică).
Criterii de departajare a candidaţilor cu aceeaşi medie aflaţi pe ultimele locuri din lista candidaţilor admişi: 1. media de la bacalaureat; 2. notă probă E c)

Domeniul Geografie – vor fi admişi la buget, fără concurs, candidaţii care au obţinut premii şi menţiuni la fazele internaţională, naţională şi judeţeană ale Olimpiadei de Geografie sau Limba Franceză, la Concursul Naţional „Ştiinţele Pământului” şi la concursul „GEOMUNDIS”.Domeniul Ştiinţa mediului – vor fi admişi la buget, fără concurs, candidaţii care au obţinut premii şi menţiuni la fazele naţională şi judeţeană ale Olimpiadei de Geografie, Biologie, Chimie, Fizică şi la Concursul naţional „Ştiinţele Pământului”.Domeniile Geologie şi Inginerie geologică – vor fi admişi la buget, fără concurs, candidaţii care au obţinut premii şi menţiuni la fazele internaţională, naţională şi judeţeană ale Olimpiadelor de Matematică, Chimie sau Fizică.Taxă de înscriere:190 lei pentru fiecare domeniu pentru domeniile Geografie/Ştiinţa mediului;100 lei pentru fiecare domeniu pentru domeniile Geologie/Inginerie geologică.Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:2.800 LEI, cu excepția specializării Geografia turismului în limba franceză, unde taxa va fi de 3.900 LEI.

Facultatea de Informatică – 285 de locuri

Condiţiile de admitere

Specializarea Informatică:

■ 50% –  nota test scris la Matematică sau  Informatică ( la alegere). Programa pentru testul scris este cea de la proba scrisa la bacalaureat – filiera teoretica, profil real
■ 25% – maximul dintre nota de la bacalaureat la Matematica sau Informatica si nota la testul scris;
■ 25% – media generală de la bacalaureat.
Criterii de departajare: 1. Media de admitere netrunchiata. 2. Nota la testul scris. 3. Nota de la  bacalaureat la Matematica sau Informatica, care intra in calculul mediei de admitere.

 Specializarea Informatică în limba engleză

Interviu în limba engleză – probă eliminatorie (admis/respins).
■ 50% –  nota test scris la Matematică sau  Informatică ( la alegere). Programa pentru testul scris este cea de la proba scrisa la bacalaureat – filiera teoretica, profil real
■ 25% –  maximul dintre nota de la bacalaureat la Matematica sau Informatica si nota la testul scris;
■ 25% – media generală  la bacalaureat.
Criterii de departajare: 1. Media de admitere netrunchiata; 2. Nota la testul scris; 3. Nota de la  bacalaureat la Matematica sau Informatica, care intra in calculul mediei de admitere.
Se va organiza serie de predare la specializarea Informatică (în limba engleză) doar dacă cel puțin 75  din candidații declarați admiși optează pentru această specializare.

 

Pot fi înscrişi fără admitere: Olimpici (din lista MECTS) la disciplinele Informatica, Matematica, Fizica, Chimie, conform metodologiei de admitere; participanţii la Olimpiada Naţională (faza finală): absolvenţii de liceu care au participat la Olimpiada Naţională de Informatică, Matematică, Fizică sau Chimie în clasa a XI-a sau a XII-a, pot cere înlocuirea  mediei generale la bacalaureat cu nota 10.

Taxă de înscriere:300 lei.Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:3500 LEI.

 

Facultatea de Istorie – 100 de locuri

Condiţiile de admitere, la Zi şi ID:Media de la bacalaureat (100%).
Criterii de departajare a candidatilor cu aceeasi medie: nota obtinuta la proba scrisă la disciplina Limba Română la examenul de bacalaureat.Pot fi înscrişi fără admitere absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat care au obţinut, în ultimii ani, premiile I, II şi III la Olimpiada Naţională de Istorie vor fi admişi cu media 10.Taxă de înscriere:140 lei pentru fiecare formă de învățământ.Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:1.800 LEI la Zi și ID

 

Facultatea de Litere – 440 de locuri

Condiţiile de admitere:Media de la bacalaureat (100%).
Criterii de departajare în caz de egalitate a mediilor :1.Nota de la bacalaureat la proba Limba si Literatura Română – scris, 2. Media generala a anilor de liceu.

Pot fi înscrişi fără admitere absolvenţii de liceu care au obţinut următoarele distincţii:Premiul I, II si III la olimpiadele nationale si internationale de romana si limbi straine (engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, rusa, latina, greaca), obtinute in clasele a XI-a şi/sau a XII-a (in anul scolar 2011/2012 si/sau 2012/2013).Taxă de înscriere:200 lei pentru fiecare specializare A.Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:2.400 LEI

 

Facultatea de Matematică – 120 de locuri

Conditie necesara de admisibilitate: proba de Matematica la bacalaureat.
■50 % – nota la disciplina Matematica sau Informatica obtinuta la examenul de bacalaureat;
■50 % – media generala  la examenul de bacalaureat.
Criterii de departajare: nota la disciplina Matematica la examenul de bacalaureat.

 

Pot fi înscrişi fără admitere:Candidaţii care au primit premii sau menţiuni la unul din concursurile: Olimpiadele Naţionale sau Internaţionale de Matematică sau Informatică;Candidatii care au primit premii la Olimpiadele Judetene de Matematica sau Informatica pentru clasele IX – XII sau la concursurile nationale sau interjudetene de matematica sau la concursul  “Gaudeamus” organizat de facultatea noastră.Taxă de înscriere:120 lei.Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:1.600 LEI

 

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 350 de locuri

Condiţiile de admitere

Pentru domeniul Psihologie, specializările Psihologie – Zi şi Psihologie – ID şi pentru primele două specializări ale domeniului Ştiinţe ale educaţiei , Pedagogie – Zi şi Psihopedagogie specială – Zi, pe baza rezultatelor din liceu, astfel:

  • Media de la bacalaureat (100%).
    Criterii de departajare pentru candidatii admisi cu aceeasi medie, aflati pe ultimele locuri: media anilor de studii din liceu, media la disciplina Psihologie.

Pentru cele două specializări ale domeniului Ştiinţe ale educaţiei (Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar – Zi şi Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar – ID):

Probă de aptitudini (eliminatorie – admis/respins): Muzică si dictie
Media de admitere: media de la bacalaureat.
Criterii de departajare pentru candidatii admisi cu aceeasi medie, aflati pe ultimele locuri: media anilor de studii din liceu, media la disciplina Psihologie.

 

La specializarea: Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (zi şi ID) se va susţine o probă de aptitudini: MUZICĂ şi DICŢIE.
Această probă constă în: (1) Verificarea auzului muzical, simţului ritmic, memoriei muzicale şi calităţilor vocale; (2) Intonarea a 1-2 cântece, la alegerea comisiei, dintr-o listă de 5 cântece prezentate de candidat; (3) Reproducerea de fragmente ritmico-melodice.

Pot fi înscrişi fără admitere absolvenţii de liceu care au obţinut Premiile 1, 2, 3 de la  olimpiadele scolare si stiinte exacte de discipline socio – umane nationale si internationale. Taxă de înscriere:200 lei pentru fiecare specializare și formă de învățământ

Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:2.700 LEI – Zi;2.500 LEI – ID

 

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă – 130 de locuri

 

Condiţiile de admitere

Pentru specializarea „Teologie Pastorală, ZI”:

probă vocaţională – Dicţie şi aptitudine muzicală (probă eliminatorie). Absolvenţii de Seminar Teologic Liceal şi personalul monahal nu susţin aceasta probă.

50% Nota obtinuta la Invatatura de credinta ortodoxa (proba scrisa)

50% Media generală de la bacalaureat.

Criterii de departajare a candidatilor cu medii egale:

1. Nota obtinuta la proba scrisa;

2. Pentru absolvenţii de Seminarii teologice – media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Dogmatică Ortodoxă, iar pentru absolvenţii de liceu – media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Limba şi literatura română.

Pentru celelalte specializări:

50% Media generală de la bacalaureat;
50% nota obtinuta la proba scrisă la  Limba si Literatura Română din cadrul examenului de bacalaureat.
Criterii de departajare a candidatilor cu medii egale:
1. Media obţinută din timpul anilor de studiu liceal / seminarial;
2. Pentru absolvenţii de Seminarii teologice – media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Dogmatică Ortodoxă, iar pentru absolvenţii de liceu – media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Limba şi literatura română.

Pot fi înscrişi fără admitere:

a) La specializările Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Ortodoxă Didactică şi Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială :

Olimpici, absolvenţi de Liceu şi Seminar Teologic Liceal, participanţi la Olimpiade Naţionale la disciplinele: Limba şi literatura romană, Limbi clasice, Studiul Noului Testament, Studiul Vechiului Testament, Teologie Dogmatică şi Istoria Bisericii Ortodoxe Române și olimpiada de Religie ortodoxa – premiile I, II şi III.

b) La specializarea Artă sacră

Olimpici, absolvenţi de Seminar Teologic Liceal sau Liceu de Artă, participanţi la Olimpiade Naţionale de „Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor” – premiile I, II şi III.

 

Taxă de înscriere:200 lei pentru fiecare specializare. Pentru fiecare din dosarele suplimentare depuse, cadidatii vor achita 50% din taxa de inscriere.

 Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:2.400 LEI

Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 40 de locuri

Condiţiile de admitere

Pentru specializarea Teologie Romano-Catolică Pastorală:

Concurs de admitere:

  • 40% proba orală la Teologie Dogmatică
  • 60% media de la bacalaureat

Criterii de departajare în caz de medii egale: media anilor de studii din liceu

Pentru celelalte specializări:

Concurs de dosare: 100% media de la bacalaureat;

Criteriu de departajare: media anilor de studii din liceu

Pot fi înscrişi fără admitere laureaţii olimpiadelor şcolare care au obţinut în cel  puţin unul din ultimii doi ani de studiu premiile I, II, III la Olimpiada Naţională de Religie.

Taxă de înscriere:Nu se percepe.

Taxă de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2014 – 2015:1.600 LEI