Moldova negociază cu Guvernul Chinei un nou grant, în valoare de 10 milioane de dolari, pentru a extinde reţeaua de monitorizare video a traficului rutier pe traseele naţionale. Şeful Centrului Monitorizare şi Control Trafic al Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI, Dan Chiriţa, a declarat, la o conferinţă de presă, că datorită grantului respectiv încă 50 de intersecţii din ţară vor putea fi monitorizate video, transmite IPN.
Până în 2016, Ministerul Afacerilor Interne îşi propune ca toate traseele naţionale să fie supravegheate video. Dan Chiriţa a mai spus că Centrul de Monitorizare şi Control Trafic va veni cu noi tehnologii menite să disciplineze şoferii. Utilajele vor putea stabili viteza medie de deplasare pe anumite segmente de traseu. Prioritar noile sisteme vor fi instalate pe traseele cu cel mai mare număr de accidente rutiere înregistrate.
Potrivit datelor prezentate la conferinţă, după instalarea camerelor de supraveghere în intersecţii, s-a constatat o reducere a cazurilor de trecere la culoarea roşie a semaforului sau de nerespectare a semnalelor rutiere, însă s-a majorat numărul amenzilor aplicate pentru exces de viteză. Cea mai mare viteză de deplasare a unui automobil a fost fixată de camerele de supraveghere de pe viaduct – 185 de km/oră.
În perioada februarie-septembrie anul curent, camerele de supraveghere au fixat peste 85 de mii de încălcări. Din 12 iulie şi până în prezent, şoferii sancţionaţi pentru încălcările comise în trafic au achitat amenzi în sumă de 20 de milioane de lei. Printre şoferii amendaţi sunt şi 200 de funcţionari publici.
Zilnic, în capitală sunt înregistrate în jur de 3 mii de încălcări ale Regulamentului circulaţiei rutiere. Cele mai multe au loc în sectorul Buiucani al capitalei, unde încă nu au fost instalate camere de supraveghere video. Totodată, dacă anterior sectorul Botanica era perceput ca un sector al morţii, după instalarea camerelor video, Botanica este pe ultimul loc în ceea ce ţine de numărul de accidente care se produc.