Studenții de la Construcții merg să consolideze Podul de la Bicaz

image_891Pe 16 și 17 octombrie 2014, studenții Facultății de Construcții și Instalații de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași vor putea lua parte la un workshop pe tema consolidării cu materiale compozite și la o vizită tehnică la Șantierul Podului de la Bicaz.

Manifestarea se intitulează „Consolidare cu materiale compozite la poduri pe arce – Podul pe arce din beton armat de pe DN 15 km 287+062 peste râul Bicaz în localitatea Bicaz”.

În prima zi, începând de la ora 14.00, va avea loc, în amfiteatrul 0.4 R de la Facultatea de Construcții și Instalații, o expunere referitoare la utilizarea materialelor compozite în construcții, susținută de domnul prof. univ. dr. ing. Nicolae Țăranu, urmată apoi de prezentarea sistemelor de consolidare cu materiale compozite utilizate la podul pe arce de la Bicaz de către ing. Cristi Cartas din partea producătorului de materiale compozite MAPEI. Prof. univ. dr. ing. Cristian-Claudiu Comisu va face o prezentare generală a podului pe arce care reprezintă obiectivul principal al workshop-ului. Ulterior, asist. dr. ing. Gheorghiță Boacă va prezenta analiza comparativă asupra tehnologiei de execuție adoptată și etapele de consolidare aplicate la podul pe arce.

În a doua zi, un grup de 50 de studenți din anul al IV-lea de la la specializarea „Căi ferate, drumuri și poduri” și din anul I și al II-lea de la masterul de „Infrastructuri moderne pentru transporturi” vor efectua o vizită de studiu începând cu obiectivul principal – Șantierul Podului de la Bicaz. Cu prilejul acesta, se va exemplifica tehnologia de consolidare cu materiale compozite a structurii de rezistență a podului. Studenții vor avea posibilitatea de a participa practic la aplicarea sistemului de consolidare.

Consolidarea structurii de rezistență a podului cu materiale compozite pe bază de fibre de carbon reprezintă o noutate pentru infrastructura de transport rutier la nivel național, fiind cea mai mare lucrare realizată în această soluție până în prezent de la noi din țară. Lucrările de consolidare sunt necesare pentru ca podul să poată fi exploatat în condiții de siguranță și confort, asigurând totodată clasa de încărcare și gabaritul necesar pentru un pod pe un drum național important.

Vizita tehnică va continua la Secția de Drumuri Naționale Piatra Neamț, Districtul de Drumuri Roman și Fabrica de prefabricate din beton SOMACO de la Roman.