OSCE, prin intermediul Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) a iniţiat o misiune de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova care se vor desfăşura la 30 noiembrie.Misiunea este formată din 11 experţi cărora li se vor alătura 22 de observatori pe termen lung şi 200 pe termen scurt, care vor fi repartizaţi în toată ţara şi vor monitoriza toate procedurile din ziua scrutinului electoral.
Aceştia vor urmări ca desfăşurarea alegerilor să corespundă standardelor internaţionale, în spcial ale OSCE dar şi să fie respectată legislaţia naţională. ”Profesionalismul de care au dat dovadă până acum reprezentanţii ODIHR a transformat această organizaţie în unul din obsrevatoriide frunte în Europa. Aceasta înseamnă că respectăm principiile care constituie baza alegerilor. Rolul constă în observarea şi raportarea alegerilor şi exclude orice intervenţie în acest proces”, a delarat şeful misiunii Jan Petersen. Acesta a explicat că pe parcursul viitorelor câteva luni vor fi analizate toate aspectele procesului electoral, cum ar fi înregistrarea candidaţilor, situaţia juridică, finanţarea campaniei, condiţiile în care se desfăşoară scrutinul şi ziua alegerilor. ”În conformitate cu constatările experţilor noştri noi vom atrage o atenţie deosebită la următoarele subiecte: cadrul juridic şi posibilele lacune, introducerea registrului electronic al alegătorilui, desfăşurarea campaniei şi posibile manipulări în ziua alegerilor”, a declarat diplomatul.
Misiunea va monutoriza şi perioada post electorală şi va publica un raport care va conţine şi recomandări, la începutul anului 2015. Aceasta este a 11 misiune de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova de către OSCE/ODIHR, începând cu anul 1996.