DECÂT SĂ SE FACĂ DE RÂS, MAI BINE SĂ SE ASCUNDĂ ÎN CORCODUȘ
În pregătirea votului din 16 noiembrie 2014 pentru ca România să aibă și un președinte reprezentativ, iată că s-a format o alianță politică de largă majoritate care îi include alături de PSD-UNPR-PC, UDMR și pe liberalii din PLR. Mai mult, alți foști candidați la funcția prezidențială din primul tur, au optat pentru a-și sfătui electoratul să meargă pe mâna lui Victor Ponta. Vorbim astfel despre Clin Popescu Tăriceanu și PLR, despre Kelemen Hunor și UDMR, despre Corneliu Vadim Tudor și PRM, despre Dan Diaconescu și PP-DD.
Astfel, Victor Ponta a fost pus în situația de a fi deschis până la capăt, construindu-și la vedere un nou stil de lucru. Desemnarea unui prim ministru nu prin voința sa de potențial președinte, ci mai ales prin consultările avute în cadrul coaliției majoritare. PSD, UNPR, PC și PLR au reconstruit USL, coaliția politică care a demonstrat că are cea mai mare aderență la votul electoratului.
Propunerea cu Călin Popescu Tăriceanu în funcția de prim ministru a fost triplată de Florin Georgescu și George Maior, urmând ca după 16 noiembrie 2014 coaliția majoritară să se pronunțe pentru soluția cea mai bună necesară momentului. Până atunci urgența zero este alegerea președintelui României. Cu toate acestea, opțiunea cea mai credibilă ar fi Călin Popescu Tăriceanu, atâta timp cât Victor Ponta a sesizat că prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Florin Georgescu ar fi accesat în condițiile unui derapaj economic, ceea ce nu se poate întâmpla pe creșterea economică înregistrată de România și anul acesta, sau promovarea propunerii cu George Maior prim ministru, în condițiile în care o urgență de securitate ar impune această variantă.
Acest anunț cumpătat al actualului candidat la funcția de președinte ale României, din partea social-democraților, este propus electoratului ca un exercițiu de gândire, aplicat pe litera și spiritul Constituției. NU este vorba despre o impunere a viitorului președinte, ci despre un răspuns la întrebarea directă vom scăpa sau nu de regimul Traian Băsescu. În timp ce Klaus Iohannis a promis că dacă va ajunge la Cotroceni primul lucru pe care îl va face va fi schimbarea guvernului, ceea ce nu intră în prerogativele președintelui. Victor Ponta nu ezită să arate cu degetul înspre coaliția politică majoritară din Parlament, singura în competențele căreia intră propunerea unui prim ministru care, la rândul său, este îndreptățit să formeze atât guvernul cât și să-și asume în fața Parlamentului a programului de guvernare. Președintele, în viziunea lui Victor Ponta, nu are atribuții directe decât în nominalizarea acelui premier care are în spatele său o majoritate parlamentară ce-i poate asigura trecerea proiectelor de legi prin forul legislativ.
Victor Ponta a încercat din start să prezinte marea deosebire dintre el și Iohannis (trădat a fi continuatorul stilului băsescian), în ceea ce privește atitudinea sa. El se vrea a fi președintele care unește și nu președintele care dezbină. Un exemplu cât se poate de concludent, în trădarea unui comportament similar cu cel al lui Traian Băsescu, de către Klaus Iohannis îl promovează candidatul ACL în momentul în care acesta a spus răspicat că el nu negociază cu nimeni, nu are nevoie de aliați, care să-i asigure victoria. În replică Victor Ponta a precizat că el se dorește să fie președintele tuturor românilor și, astfel, orice român care va veni spre el, care îl va vota în această funcție nu va fi alungat, indiferent de ceea ce a fost, de greșelile făcute, atâta timp cât el este român, născut în spațiul numit România, vorbitor de limbă română, posesorul legitim al dragostei de țară.
Deosebirile sunt vizibile. Nu trebuie să ții ochii larg deschiși pentru a vedea cine este Victor Ponta și cine este Klaus Iohannis. Despre cine este Klaus Iohannis au început să-și dea seama și liberalii din ”Marele PNL”, parte dintre ei deciși să se îndrepte înspre cel care a reușit să salveze liberalismul în România, înspre Călin Popescu Tăriceanu cu al său PLR. Mai mult, Vasile Blaga nu a ezitat să-și dea arama pe față și să urle ca din gură de șarpe înspre liberalii nimeriți în ACL ca într-o mortală capcană.
Începe o nouă rundă de campanie electorală prezidențială. Se pare că de-abia acum începe campania, chiar dacă Klaus Iohannis a refuzat cu destulă stângăcie invitațiile la dezbaterile față în față cu Victor Ponta, pe diferite teme fundamentale. Acesta poate să fie o primă reacție inteligentă. De cât să se facă de râs, mai bine se dă ascuns în corcoduș.