Republica Moldova: Au fost desemnați laureații ediției actuale a Galei pentru Tineret

leancaPrim-ministrul Iurie Leancă a felicitat, miercuri seară, laureații Galei pentru Tineret, ediția 2014, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa Guvernului. „Sînteți arhitecţii viitorului! Mă conving de acest lucru permanent – fie că discut cu feciorii mei, fie cu colegii din Guvern sau cu studenții de la diverse instituții de învățămînt din țară. Și mă bucur că multe dintre inițiativele civice ale tinerilor se răsfrîng în mod pozitiv asupra societății noastre”, a menționat Premierul Iurie Leancă. Șeful Executivului a vorbit și despre acțiunile lansate de Guvern menite să asigure tinerilor şanse egale de a studia, de a-și dezvolta potențialul, de a se afirma profesional sau de a-și iniția o afacere. Pentru aceasta a fost modificat Regulamentul de admitere în universități și Regulamentul de acordare a burselor. A fost votat un nou Cod al Educației, ce conține o mulțime de beneficii pentru tineri, dar și Legea voluntariatului. A fost simplificată procedura de angajare a tinerilor în serviciul public. „Am investit în construcția și renovarea școlilor profesionale sau a căminelor. În definitiv, la voi, tinerii, ne-am gîndit și atunci cînd am pledat pentru eliminarea vizelor în Uniunea Europeană – ca să aveți mobilitate maximă pentru a călători și studia. Noi vom munci în continuare pentru ca tinerii să aibă posibilități mai mari de a-și dezvolta afaceri durabile”, a precizat Premierul.

În cadrul ceremoniei, au fost premiați tinerii cu potenţial înalt de dezvoltare care s-au remarcat pe parcursul anului în mod deosebit în domeniul ştiinţei şi tehnicii, literaturii şi artei, precum şi a activismului civic.

Astfel, la categoria Știință și Tehnică, premiul a fost obținut de Oleg Palamarciuc și Victoria Vudu, Literatură și Artă – Sergiu Cogut și Diana Văluță, Activism Civic și Voluntariat – Alexandru Ișcenco și Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Premiile se acordă prin concurs. Dosarele au fost examinate de o Comisie formată din experți, specialiști în domeniu. Învingătorii au primit diplome şi premii bănești.

Tot în această seară, s-a anunțat că orașul Sîngerei a fost desemnat drept Capitala Tineretului 2015, unde pe parcursul unui an vor avea loc activităţile de tineret ale autorităţii publice locale, ONG regionale şi naţionale, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale Ministerului Tineretului şi Sportului.