Din 2015, asigurarea obligatorie de răspundere civilă va conţine o nouă informaţie, se menţionează într-un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial.Recentul document vine în contextul în care ASF a lansat în dezbatere publică la sfârşitul lunii iulie un proiect de normă care modifică şi completă Ordinul CSA nr. 14/2011. Acest proiect nu a fost aprobat, însă unele dintre prevederile sale se regăsesc în Normă ASF nr. 23/2014, care nu doar modifică Ordinul CSA nr. 14/2011, dar îl şi înlocuieşte. Mai exact, din 1 ianuarie 2015, odată cu intrarea în vigoare a noilor dispoziţii, Ordinul CSA nr. 14/2011 va fi abrogat, notează avocatnet.ro.
Comisionul de intermediere, menţionat obligatoriu pe poliţa de asigurare
Una dintre principalele noutăţi introduse de Normă ASF nr. 23/2014 se referă la faptul că pe poliţa de asigurare va trebui să figureze din 2015 comisionul de intermediere. „Comisionul de intermediere va fi menţionat pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţa, fiind inclus că valoare în prima de asigurare totală”, se menţionează în actul normativ.Această informaţie nu este menţionată în prezent pe poliţa RCA. În aceste condiţii, din 1 ianuarie 2015, poliţa de asigurare va trebui să conţină, în mod obligatoriu, următoarele informaţii despre: părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurător, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă, clasa bonus-malus, numărul de înmatriculare/înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului, statele în care acest document are valabilitate.
Tariful RCA va acoperi toate obligaţiile din contractul de asigurare
Printre noutăţile introduse de Normă ASF nr. 23/2014 se numără şi modalitatea de stabilire a tarifului RCA. Concret, actul normativ stabileşte că asigurătorii RCA vor fi obligaţi din 1 ianuarie 2015 să stabilească tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite, astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţia în vigoare şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.Conform noilor dispoziţii, tarifele de prima stabilite de asigurători vor putea conţine reduceri comerciale, însă până la un nivel de maximum 10%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii, precum şi a celor stabilite prin sistemul bonus-malus.De asemenea, asigurătorii vor trebui să notifice ASF, cu privire la tarifele de prima pe care le vor stabili, cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate. Tarifele de prima vor putea fi modificate după minimum un an de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.Asigurătorii care nu vor respectă noile prevederi referitoare la stabilirea tarifelor de prima pentru asigurările RCA riscă să fie sancţionaţi cu retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA.