Lavrov: Ucraina trebuie să rămână în afara NATO pentru se menţine stabilitatea euro-atlantică

ucrainaUcraina trebuie să se menţină în afară Alianţei Nord-Atlantice, în scopul „protejării intereselor naţionale ucrainene”, dar şi pentru menţinerea stabilităţii în zona euro-atlantică, avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Fără niciun dubiu, este foarte important ca Ucraina să rămână în afara oricărui bloc militar, atât pentru consolidarea stabilităţii în spaţiul euro-atlantic, cât şi pentru protejarea intereselor naţionale ucrainene”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit AFP, într-o conferinţă de presă organizată la Moscova împreună cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó. În urmă cu câteva ore, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a cerut Occidentului garanţii că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică. „Vrem garanţii de sută la sută că nu există un plan de admitere a Ucrainei în NATO”, a declarat Peskov la BBC.

„De asemenea, vrem garanţii că NATO va înceta să se mai apropie de frontierele Rusiei şi că se va pune capăt încercărilor de afectare a echilibrului de forţe”, a adăugat Peskov. Administraţia prooccidentală de la Kiev a denunţat presiunile exercitate de Rusia pe această temă. „Le reamintesc colegilor ruşi că Ucraina este un stat independent şi suveran. Nu avem nevoie de sufleuri şi nu acceptăm presiunile”, a reacţionat Eugen Perebinis, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.