Recomandări editoriale

carti.David Grossman

Pina la capatul pamintului

Editura Polirom

 

Romanul Pina la capatul pamintului a fost distins in 2009 cu premiul Albatros, acordat de Fundatia Günter Grass din Germania, si in 2011 cu premiile Medicis etranger si JQ-Wingate.Pina la capatul pamintului este o cutremuratoare poveste despre iubire si prietenie, in care istoria intervine mereu cu brutalitate in destinul oamenilor. Personajul central al cartii, Ora, o femeie abia despartita de sot, pleaca intr-o excursie prelungita prin Israel, cu rucsacul in spate, insotita de iubitul ei din tinerete, Avram. Pentru Ora excursia este insa mai degraba o fuga din realitate: fiul ei, Ofer, a plecat intr-o misiune de lupta, iar femeia este convinsa ca, atita timp cit ea nu afla nici o stire din lumea reala, baiatul ei este in siguranta. Pe parcursul excursiei, cei doi vechi iubiti rememoreaza si reconstruiesc ciudatul triunghi conjugal ce le-a marcat destinul, precum si momentele de rascruce ale vietii lor intr-o lume unde razboiul pare a fi o realitate permanenta.

 

Matei Visniec

Omul din care a fost extras raul

Editura Cartea Românească

 

Omul din care a fost extras raul este o radiografie a servitutii voluntare in care ne arunca societatea de consum si totala abandonare a criteriilor morale in viata politica.

De ce Hecuba este piesa care foreaza in fundamentele lumii: acolo vom descoperi ca o mama a carei durere devine mai apasatoare decit greutatea insasi a Universului are dreptul sa le ceara socoteala zeilor pentru cum au conceput lumea.

In sfirsit, Cabaretul Dada este un omagiu poetic, polemic si critic adus curentului care, in 1916, la Zurich, in frunte cu un tinar artist pe nume Tristan Tzara, originar din Romania, a dinamitat toate criteriile in arta.

Omul in fata contradictiilor sale, violenta care se reproduce la infinit pe spirala istoriei, arta care a devenit un mare semn de intrebare: iata subiectele abordate de Matei Visniec in aceste comedii tragice deghizate in fabule filozofice, dar care ramin inainte de toate niste povesti adevarate despre noi si nelinistile noastre.

 

 

Andrei Pleşu

Parabolele lui Iisus

Adevărul ca poveste

Editura Humanits

 

Şi El le-a zis: Vouă vă este dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei lui Dumnezeu, dar celor din afară toate li se fac în parabole. (Marcu)

Există întrebări cărora li se poate răspunde prompt şi pertinent. De la cele ale experienţei curente (Ce număr porţi la pantofi?), până la cele ale expertizei ştiinţifice (Ce este legea gravitaţiei?). Există şi întrebări, cele ale primei copilării, care par simple, sau suprarealiste, dar al căror răspuns solicită mai curând talentul metafizic sau fantezia: De ce are mâna cinci degete?, Cine a inventat somnul? Există, în sfârşit, întrebările „mari“, întrebările ultimative, cărora îmi place să le spun „ruseşti“, căci fac substanţa multor insomnii dostoievskiene: Ce este fericirea?, De ce există răul?, Care e sensul vieţii?
Pentru astfel de întrebări, nu poţi să propui un răspuns geometric, ci o analogie, o metaforă, un „ocoliş“ transfigurator. E cea mai adecvată soluţie. Singura. În loc să spui, savant: „uite cum stau lucrurile!“, spui: „hai mai bine să-ţi spun o poveste“.
În cartea de faţă, va fi vorba despre poveştile spuse de Iisus, în efortul Lui de a-i familiariza pe cei din jur cu metabolismul împărăţiei Sale. Sarcina pe care şi-o asumă e imposibilă, aşadar e pe măsura divinităţii Sale: are de vorbit despre lucruri inevidente, are de oferit ajutor, fără să cadă în reţetă şi abuz doctrinar, şi are de dat nu doar materie de reflecţie, ci şi motivaţie de viaţă, suport existenţial. (Andrei PLEŞU)

 

Daniel Goleman

Focus

Motivaţia ascunsă a performanţei

Editura Curtea Veche

 

Autorul cărții Inteligența emoțională (bestseller internațional) revine în atenția publicului cu o perspectivă originală asupra uneia dintre resursele impropriu exploatate în ziua de azi: atenția, ca ingredient secret al performanței. De peste 20 de ani, psihologul Daniel Goleman studiază cele mai noi descoperiri din științele socio-umane (și nu numai). În cartea de față, el înfățișează argumente captivante în favoarea dezvoltării atenției — această calitate mentală rareori analizată și din păcate subestimată, dar de o importanță covârșitoare pentru felul în care navigăm prin viață. Atenția funcționează ca un mușchi: dacă nu e antrenată, se atrofiază; în schimb, folosită cum trebuie, se dezvoltă și crește. Într-o epocă în care elementele ce te pot distrage pândesc la tot pasul și sunt imposibil de înlăturat, Daniel Goleman demonstrează că, mai mult ca oricând, avem nevoie de o atenție tot mai ascuțită pentru a înfrunta adversitățile și a prospera.