Vicepremierul Oprea: Vine iarna în 26 de județe

pregatiri de iarnaVicepremierul Gabriel Oprea a anunțat miercuri că în 26 județe ale țării sunt anunțate precipitații sub formă de ploi care până joi dimineață se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Potrivit meteorologilor, județele în care vine iarna sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Harghita, Mureș, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța.

Oprea le-a cerut prefecților o atenție deosebită în Moldova, unde de joi va intra în vigoare o atenționare hidrologică de cod galben cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe mai multe râuri.

„Contez pe experiența dvs. în situații de urgență și să activați planurile de acțiuni, să vă pregătiți măsurile de intervenție pentru sezonul rece. Vă cer să vă pregătiți toate forțele de intervenție pentru a fi operativi”, a spus Oprea.

Directorul ANMH, Ion Sandu, a arătat că miercuri noapte vor fi cantități importante de precipitații sub formă de ploaie și pe parcursul zilei de joi acestea se vor transforma în zăpadă.

„Dacă toată cantitatea de precipitații se va transforma în zăpadă, ar fi probleme, dar la munte, în Carpații Orientali, se vor transforma. După această perioadă, începând de duminică, temperaturile în timpul nopții vor fi negative și precipitațiile vor veni sub formă de zăpadă și în sudul țării, inclusiv în București. Este o schimbare de regim, putem spune că vine iarna”, a spus Sandu.

Reprezentantul Apele Române a spus că având în vedere atenționările meteo, s-a emis o atenționare hidrologică începând de joi dimineață pentru mai multe bazine hidrografice.

Vicepremierul le-a cerut prefecților să trateze cu seriozitate avertizările meteo și să se implice direct în gestionarea situațiilor.

„Verificați personal stocurile de materiale antiderapante, stocurile de carburanți, gradul de pregătire a firmelor care se ocupă de curățarea drumurilor. Țineți legătura cu primăriile din zonele dvs. unde există pericol de blocare a căilor de comunicații sau probleme la rețelele electrice. Vreau ca toate primăriile să fie la curent cu evoluția vremii. Este important ca oamenii să știe condițiile în care se circulă pe drumurile naționale sau județene”, a afirmat Oprea.

El le-a cerut polițiștilor rutieri să fie prezenți în stradă și să ia măsurile legale corespunzătoare, subliniind că șoferii au obligația să aibă cauciucuri de iarnă.

MAI are pregătite 3.000 de forțe gata să intervină încă din primul moment când situația o cere. Acestea au la dispoziție 1.100 de autospeciale și mijloace tehnice. „Dacă situația o impune, vom crește capacitatea de intervenție și vom apela și la forțele Ministerului Apărării”, a spus Oprea.

Prezent la sediul MAI, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a arătat că armata este pregătită și ea să intervină la nevoie cu 4.000 de militari și 600 de mijloace tehnice, în prima urgență.

„Nu vreau să mai auzim scuze că ne-a luat iarna prin surprindere. Vreau să aveți în atenție posibilitatea apariției unor inundații în zonele din Moldova unde va ploua abundent, iar acolo misiunea dumneavoastră este să interveniți rapid cu toate resursele pentru a ajuta populația și pentru a îndepărta cât mai rapid apa din gospodăriile oamenilor. Vă cer să asigurați continuitatea la instituțiile prefectului și la primării și să respectați întocmai procedurile prevăzute în planurile de acțiune pentru perioada de iarnă. Vreau ca toate autoritățile statului să fie mobilizate și vreau să ne coordonăm cât mai bine, fiecare pe atribuțiile și competențele legale pe care le are — Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Ministerul Sănătății, Electrica SA, Ministerul Apărării Naționale și evident Ministerul Afacerilor Interne”, a conchis Gabriel Oprea.