În sala cazanelor activitatea este din ce în ce mai intensă. Cât mai mult cărbune se pune pe foc, cât mai mult abur se produce în aceeași uitate de timp. Lupta împotriva corupţiei a scăpa de sub controlul celor care au tot direcționat-o în alte spații decât acelea în care lucrau acoliții lor. Iată că jucăria s-a stricat și acțiunile DNA au început să atace tot ceea ce mișcă în aria lor de acțiune. Așa se face că am putut asista la un veritabil hold up în urma căruia Alina Bica, șefa DIICOT, a fost blocată în trafic și condusă la DNA de unde, după cinci ore de anchetă a ieșit cu cătușele la mâini, fiind reținută, așa cum aveau să precizeze procurorii într-un comunicat: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Fapte pe care Alina Bica le-a săvârșit în anul 2011, înainte de a ajunge în înalta funcție de șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, funcție pe care o ocupă din mai 2013 au intrat în atenția anchetatorilor din această toamnă. Mai exact „la data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13.0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2”. Personajul care a beneficiat de aceste favoruri, produse prin încălcarea legii, de o comisie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, constituită în 2011, s-a dovedit a fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, unul din oamenii de faceri din anturajul Elenei Udrea.
Interesantă este și decizia CSM care își dă avizul doar pentru arestul la domiciliu în cazul Alinei Bica.
Acțiunea în sine este una spectaculoasă prin personajul principal pe care procurorii DNA l-au încătușat, chiar și numai pentru 24 de ore. O astfel de imagine publică nu face altceva decât să consolideze încrederea populației în Justiție și, mai ales, să sperie pe toți cei care ar încerca să încalce legea la adăpostul înaltelor funcții pe care le au. Dacă nici măcar funcția de șef a celor care luptă cu criminalitatea organizată și cu teroriștii nu poate fi o umbrelă pentru unul sau una, care s-au dedulcit la borcanul cu miere în trecut, atunci este timpul ca fiecare să-și vadă de-ale lui, să uite că s-ar putea îmbogăți peste noapte, doar dintr-o semnătură pusă pe o hoție, nu de o pâine, un porumb sau o găină, ci un „mizilic” de câteva sute de milioane de euro (sic!). Dintr-o simplă mâzgăleală, de cele mai multe ori indescifrabilă, dar de ținut minte, se nasc noii milionari în euro, ascunși, pitiți, dosiți, de cele mai multe ori, în spatele celor care gestionează puterea. Ei sunt hârciogii, care adună bob cu bob (a se citi milion cu milion de euro), pentru o cunoștințe care, de cele mai multe ori, pot fi considerate grupare infracțională, intrând astfel sub aria de competență a Alinei Bica, șefa celor care se luptă de dimineață și până seara, din seară și până dimineața cu crima organizată și, mai ales, cu teroriștii!
Destinderea pe care scena politică a simțit-o după ultimele alegeri prezidențiale, construirea unui culoar pe care încep să alerge înspre DNA toți cei care au probleme cu legea, blocați în tot felul de tertipuri legale, a venit ca un suflu nou peste o societate ce a demonstrat că nu mai este în stare amorfă, că are motivația de a nu mai fi doar spectator, că știe să-și ceară nu numai drepturile, cât mai ales conducătorii pe care crede ea că-i merită.
Lupta împotriva corupţiei, una dintre temele tradiționale de campanie electorală, prin suportul public pe care îl are astăzi la modul vizibil, activ și presant, începe să producă adevăratele roade, extrăgând intervenţiile cu mascați din compartimentul ingerințelor politice, oferind libertatea necesară procurorilor de a fi vigilenți, profesioniști și intransigenți în ceea ce se numește apărarea literei și spiritului legii.