Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în limite apropiate de optim în perioada 22-28 noiembrie (ANM)

Aprovizionarea cu apă în solul agricol, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor, cu excepția unor suprafețe agricole din centrul și sudul Transilvaniei, și estul Munteniei, se precizează în prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 22 – 28 noiembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Perioada de prognoză se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, astfel încât temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între—3 și 7 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, limite apropiate de normele climatologice.

De asemenea, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între—1 un grad și 10 grade Celsius, la scara întregii țări, iar minima se va situa între—8 și 3 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Local, vor fi condiții de producere a brumei și a înghețului la sol.

În plus, se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în aproape toată țara, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului.

Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor, cu excepția unor suprafețe agricole din centrul și sudul Transilvaniei, estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfășura, în general, normal pe majoritatea suprafețelor agricole, în timp ce în depresiunile din
nordul și centrul țării, ritmurile de vegetație vor evolua ușor mai lent.La culturile de orz și la grâul de toamnă se vor înregistra răsărirea (50-100%), apariția frunzei a treia (30-100%), precum și înfrățirea (10-80%). Starea de vegetație a cerealierelor se va menține, per ansamblu, bună și medie, iar pe suprafețele cu deficite de apă în sol și în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi medie și slabă.

Cultura de rapiță își va definitiva faza de răsărire (100%), continuându-se, totodată, înfrunzirea (6-15 frunze). Plantele vor prezenta o stare de vegetație, în general, bună și medie.

În plantațiile pomicole și viticole va fi posibilă finalizarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, dar și căderea masivă a frunzelor, speciile fiind în
general bine adaptate condițiilor de iernare. În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări etc.) se vor desfășura în condiții relativ bune.