Udrea susține că nu are nicio implicare în dosarul retrocedărilor supraevaluate care îl vizează pe Dorin Cocoș

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook că nu are nicio implicare în dosarul retrocedărilor supraevaluate care îl vizează pe fostul său soț Dorin Cocoș și pe procurorul-șef al DIICOT, Alina Bica.

Omul de afaceri Dorin Cocoș ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală, reiese din referatul DNA la dosarul în care este cercetată și procurorul-șef al DIICOT, Alina Bica, pentru fapte de corupție.

„Nu știu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate în care ar fi implicați Alina Bica și fostul meu soț, Dorin Cocoș. Nu am nicio legătură cu acest subiect și niciun fel de implicare în acest caz. Relația de prietenie pe care o am cu Alina Bica este de notorietate publică, nu am ținut-o niciodată ascunsă și a început ca urmare a colaborării în Guvernul din care amândouă am făcut parte. Văzând că s-a speculat pe ideea nominalizării sale în comisia de la ANRP fac precizarea că Alina Bica a reprezentat acolo Ministerul Justiției ca efect al legii”, precizează Udrea.

Ea mai susține că nu a discutat cu Alina Bica despre activitatea ei la ANRP nici când era acolo, nici după ce a plecat din respectiva comisie.

„Mai mult, până la suspendarea activității Agenției nu am știut măcar că ea este cea care reprezintă Ministerul Justiției (MJ) în restituirea proprietăților, nefiind un aspect care să fie de interes pentru activitatea mea în Guvern. Am apreciat întotdeauna profesionalismul doamnei Alina Bica recunoscut prin participarea sa la elaborarea celor două noi Coduri Penale și la menținerea legalității actelor adoptate de Guvern pe care chiar ea le aviza, de regulă, din partea MJ”, a menționat Udrea.

Liderul PMP a mai scris că sper că Alina Bica își va putea dovedi nevinovăția în fata legii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sâmbătă ca Alina Bica, procuror șef al DIICOT, să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzată de DNA de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Mandate de arestare preventivă au primit și Emil Nuțiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Decizia instanței nu este definitivă, însă executorie.

Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineață la arestul Poliției Capitalei.

Potrivit DNA, Alina Bica a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiției, unde ocupa funcția de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

DNA susține că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susține DNA.