DNA: Doina Azoicăi, decan la UMF Iași, cercetată sub control judiciar pentru luare de mită  

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină Generală din cadrul UMF ”Gr. T. Popa” Iași, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă și împotriva altor doi inculpați din dosar, Haizoun el Houssine, cetățean marocan, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, și Agha Romeen, cu dublă cetățenie, palestiniană și română, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la dare de mită.

„În ziua de 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Romeen și al altor persoane, inculpata Azoicăi Doina a primit de la inculpatul Haizoun El Houssine o tavă placată cu argint, potrivit inscripției existente pe aceasta, precum și un ceainic, posibil tot din argint, drept răsplată pentru faptul că, anterior, acceptase, în exercitarea atribuțiilor ce îi reveneau în calitate de decan al Facultății de Medicină Generală Iași, înscrierea, în cadrul acestei instituții, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații sunt obligați să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemați, să informeze organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori sunt chemați, să nu depășească limita teritorială a Municipiului Iași decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar, să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele lor de existență și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

În plus, în cazul inculpatei Doina Azoicăi s-a dispus și obligația de a nu desfășura nicio activitate de exercitare a funcției de decan al Facultății de Medicină Generală din cadrul UMF Iași. Celor trei li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, se mai menționează în comunicatul DNA.