John Kerry avertizează Iranul că statele occidentale nu vor negocia la nesfârșit

Secretarul american de stat John Kerry a confirmat luni că negocierile cu Iranul se vor prelungi încă șapte luni, dar a avertizat totodată că statele occidentale ‘nu vor negocia la nesfârșit’ pentru a ajunge la un acord cu Teheranul în dosarul nuclear, transmite agenția EFE.

Într-o declarație acordată presei după șase zile de negocieri intense la Viena, Kerry a recunoscut că discuțiile sunt ‘dure’, subliniind totodată că obiectivul statelor din grupul ‘5+1’ (SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) este să convină cu Iranul ‘un acord corect’ care să închidă Teheranului toate căile către obținerea armei atomice.

‘În ultimele zile am făcut progrese substanțiale cu ajutorul unor noi idei. Din acest motiv, am prelungit negocierile cu încă șapte luni, dar obiectivul este de a obține un acord politic în patru luni’, iar dacă ‘la finalul acestor patru luni nu vom conveni asupra principalului element al negocierilor și nu vom vedea o perspectivă clară, atunci am putea să ne reîntâlnim pentru a vedea cum vom continua’, a explicat John Kerry.

Progresele menționate constau în special în faptul că ‘Iranul a oprit dezvoltarea programului nuclear și pentru prima dată în ultimul deceniu a făcut pași înapoi’, a detaliat secretarul american de stat, justificând astfel oportunitatea continuării negocierilor. El a argumentat mai departe că în aceste condiții ar fi o greșeală să se abandoneze un proces în care s-a investit atât de mult timp și care a sporit securitatea în lume.