Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masă în format electronic, oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenți, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii privind acordarea tichetelor de masă, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice la rubrica Transparență decizională.
Conform unui comunicat de presă al MFP, proiectul de Hotărâre de Guvern implementează modificările aduse Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masă prin Legea nr. 291/2013, prin introducerea posibilității emiterii de tichete de masă și pe suport electronic, ca o alternativă modernă la cele pe suport de hârtie.
Potrivit proiectului de act normativ, angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocației individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum și forma suportului acestora, respectiv suport electronic și / sau hârtie.
MPF precizează că în cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare, fără a fi permisă efectuarea de operațiuni de retragere de numerar.
De asemenea, noile reglementări care vor fi introduse în proiectul de hotărâre creează angajaților posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masă. În acest sens, vor fi eliminate prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/ zi, în concordanță cu modificările aduse prin Legea nr. 291 /2013 pentru modificarea Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masă.
Potrivit MPF, un alt element de noutate introdus de proiectul de act normativ constă în aplicarea unitară a reglementărilor în cazul salariaților care lucrează în regim de tură. Astfel, în cazul în care un angajat lucrează în ture și timpul de lucru este mai mare de 8 ore/ zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise: hârtie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate și împărțind această sumă la 8. Concret, în proiectul de hotărâre se menționează că salariații vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenți la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare.Proiectul de act normativ include, de asemenea, informații privind modul în care angajatorii vor putea achiziționa tichetele electronice. Pe lângă implementarea reglementărilor privind acordarea tichetelor de masă pe suport electronic, proiectul urmărește și alte obiective, precum creșterea disciplinei contractuale și siguranței financiare a sistemului tichetelor de masă și asigurarea unui control mai eficient al utilizării tichetelor de masă.
În cadrul procesului de elaborare a proiectului de hotărâre a Guvernului s-a avut în vedere ca noile prevederi legale să asigure accesul tuturor entităților interesate să devină emitenți de tichete de masă pe o piață concurențială, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajaților pentru acoperirea costurilor de masă.
Reglementările cuprinse în proiectul hotărârii de guvern au fost stabilite în urma consultării cu Asociația Emitenților de Tichete de Masă din România, Asociația Română a Băncilor, Asociația de Plăți Electronice din România, Confederația Națională Sindicală ‘Cartel ALFA’, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Asociația Marilor Rețele Comerciale.
MFP mai precizează că asupra proiectului de Hotărâre de Guvern vor avea loc consultări în cadrul Comisiei de Dialog Social miercuri, 26 noiembrie 2014.