O universitate din SUA a achiziționat arhivele personale ale scriitorului Gabriel Garcia Marquez

Universitatea Texas a achiziționat arhivele personale ale scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, care a murit la 17 aprilie 2014, la vârsta de 87 de ani, a comunicat luni această instituție de învățământ superior din orașul american Austin, fără a preciza valoarea tranzacției, transmite AFP.

Arhivele au fost cumpărate de Centrul Harry Ransom al universității, care cuprinde un muzeu și o bibliotecă specializate în cercetarea în domeniul științelor umaniste.

Acoperind peste jumătate de secol, arhivele conțin în principal manuscrisele originale a zece cărți semnate de Garcia Marquez, inclusiv ale capodoperelor sale „Un veac de singurătate” (1967) și „Dragostea în vremea holerei” (1985). Universitatea a achiziționat cu acest prilej peste 2.000 de documente, inclusiv scrisori de la Graham Greene și Carlos Fuentes, schițe ale discursului lui Marquez de acceptare a Premiului Nobel în 1982, precum și fotografii și decupaje din presă, adunate de-a lungul activității sale literare.Colecția include și mașinile de scris Smith Corona și calculatoarele pe care autorul a redactat mai multe dintre operele sale majore.