Firea (PSD): Gazele nu se scumpesc pentru populație de la 1 ianuarie 2015

Senatoarea PSD Gabriela Firea susține că știrea despre scumpirea cu 35% a gazelor pentru populație începând cu 1 ianuarie „a alertat toate redacțiile” și, înainte ca cineva să observe că era construită pe o declarație „interpretată greșit” a președintelui Comisiei de industrii din Camera Deputaților, a început „să fie rostogolită și să producă reacții din cele mai diverse”.

„Nu voi insista pe modul în care a fost construită această dezinformare, manipulare, intoxicare — spuneți-i dvs cum doriți, dar cred că este esențial ca această știre să fie transmisă în forma corectă! Așadar, un lucru este cert: de la 1 ianuarie 2015 nu se scumpesc gazele furnizate consumatorilor casnici. Calendarul de liberalizare a prețurilor pentru acest tip de consumatori a fost decalat până în 2021 și nu există niciun motiv și nicio intenție ca tarifele să se modifice anul viitor”, afirmă Firea într-un comunicat de presă remis marți AGERPRES.

Ea a adăugat că știrea ar putea avea ca bază faptul că începând de la 1 ianuarie piața va fi liberalizată complet pentru consumatorii industriali, ceea ce presupune ca aceștia să negocieze cu furnizorii prețuri noi până la sfârșitul acestui an, prețuri care „cel mai probabil vor fi mai mari”.

„Pe lista consumatorilor industriali care nu mai beneficiază de prețurile reglementate se află și centralele termice care alimentează populația. Urmare a creșterii prețurilor cu care acestea achiziționează gazele, ar putea apărea situația ca cetățenii ale căror apartamente sunt branșate la sistemul public de termoficare să plătească mai mult pentru încălzire decât cetățenii care folosesc centrale proprii și plătesc gazele la prețul reglementat. Pentru înlăturarea acestei situații de discriminare, a fost avansată ideea unei modificări legislative care să permită ca centralele termice care deservesc populația să poată cumpăra gaze la prețul reglementat, astfel încât toți cetățenii să plătească la fel pentru încălzire”, argumentează senatoarea PSD.

În opinia sa, „titlul corect” al știrii de luni ar fi fost următorul: „Dacă nu se va modifica legea 123 astfel încât centralele termice să poată achiziționa gaze la același preț cu cel al consumatorilor casnici, pentru apartamentele branșate la aceste centrale factura pentru încălzire ar putea să crească semnificativ”.

„Nici nu mai contează dacă această creștere ar fi cu 10, 20 sau 30 de procente, pentru că am convingerea că legea va fi modificată, iar cetățenii vor plăti tarife pentru încălzire calculate pe baza aceluiași preț la gaze, indiferent că au centrală proprie sau sunt racordați la sistemul public de termoficare”, este de părere Firea.