Vâlcov: Guvernul vine cu o nouă rectificare pozitivă, cuprinzând plăți de peste 4 miliarde lei

Guvernul vine, pe final de an, cu o nouă rectificare, pozitivă, ce vizează plăți de peste patru miliarde lei, din care mai mult de jumătate pentru plata drepturilor câștigate în instanță de salariații din sectorul bugetar, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

‘Rectificarea bugetară pe care am pregătit-o pe acest final de an este una pozitivă, cuprinzând plăți de peste 4 miliarde lei și o creștere de venituri cu 1,3 miliarde lei. Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat și ale bugetelor locale vor fi egale cu zero, în timp ce deficitul bugetului general consolidat se menține la 2,2% din PIB. Mai mult, după ce am fost acuzați că încheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau să clarific faptul că tocmai acest lucru ne permite ca peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor să poată fi cheltuite în 2014. Este o măsură care anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90% și care stimulează consumul intern’, a explicat Darius Vâlcov.

Din totalul de patru miliarde, 2,3 miliarde lei vor fi alocați pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, tranșa aferentă anului 2015, suma de 457 milioane de lei pentru plata despăgubirilor stabilite în sarcina Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților prin titluri executorii și 523,7 milioane lei pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, la data de 31 octombrie 2014 și neachitate.

De asemenea, 203 milioane lei vor fi folosiți pentru achitarea ratelor de capital aferente împrumuturilor contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale de la Ministerului Finanțelor Publice, din vărsăminte din privatizare, cu termen de plată în perioada 2014 — 2015, suma de 152,1 milioane lei pentru finalizarea proiectelor ex-ISPA de la Ministerul Transportului și Secretariatului General al Guvernului și 144,5 milioane lei pentru a finanța contravaloarea sentințelor definitive și irevocabile ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a obligațiilor de plata către terți prestatori de servicii și lucrări, precum și a sumelor necesare plății integrale a sprijinului producătorilor agricoli.

Alte alocări avute în vedere sunt: 30 de milioane de lei ce vor merge în plata arieratelor pentru spitalele din subordinea Ministerului Transportului, Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției; 56 de milioane de lei destinați finanțării drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav; 40,6 milioane de lei — subvenții pentru Societatea Comercială de Transport cu Metroul București „Metrorex” SA; 60 de milioane de lei pentru a asigura decontarea biletelor speciale de călătorie gratuită de care au beneficiat unele categorii sociale; 4 milioane de lei pentru finanțarea restaurării monumentelor istorice, precum și pentru Palatul Culturii din Iași.

Totodată, s-a suplimentat bugetul SRR și SRTv cu suma de 28 milioane de lei și, în scopul creșterii capacității operaționale a Armatei Române, 100 de milioane de lei sunt destinați achizițiilor de materiale, active fixe, servicii, lucrări pentru efectuarea de reparații curente și reparații capitale la tehnică de luptă și echipamente militare, se mai arată în comunicat.

La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor, Ioana-Maria Petrescu, declara că MFP ar putea plăti bugetarilor 5,5 miliarde lei până la finalul acestui an, pentru drepturile salariale câștigate în instanță, pe care statul trebuie să le achite eșalonat pe mai mulți ani.”Am calculat cam cât ar fi toate titlurile executorii pe care le avem de plătit în total pe următorii ani — și vorbim aici de peste 5,5 miliarde de lei — și în momentul acesta considerăm că am avea spațiu bugetar pentru a face această plată până la sfârșitul anului acestuia”, afirma Ioana-Maria Petrescu.

Oficialul MFP a precizat că a avut o discuție cu premierul Victor Ponta despre posibilitatea plății în acest an a titlurilor executorii pentru anul 2015, în condițiile în care cele mai recente date arată excedent bugetar pe primele 10 luni din 2014, bugetul fiind construit pe un deficit de 2,2% din PIB.

”Pentru că am fost foarte disciplinați din punct de vedere fiscal anul acesta, la fiecare rectificare bugetară, după cum știți, am stat în acea țintă de 2,2, încasările ANAF au fost peste așteptări, în luna octombrie am făcut un calcul preliminar și am văzut că avem un excedent bugetar de 0,1% din PIB. În momentul acela am făcut niște calcule referitoare la spațiul bugetar pe acest an și ne-am gândit în ce direcție credem că veniturile se vor duce în următoarele luni, dacă ANAF-ul va colecta la fel de bine, cum credem că vor merge cheltuielile și am estimat că va exista spațiu bugetar și pe alte tipuri de cheltuieli. (…) Și am avut o discuție mai lungă cu primul-ministru și unul din lucrurile pe care le-am discutat a fost dacă s-ar putea să plătim titluri executorii pentru anul 2015. Inițial, a fost vorba de plata acestor titluri executorii pentru anul viitor, deci de 2,3 miliarde de lei. Apoi, am făcut un nou calcul, pentru că discutam de spațiu bugetar, și s-ar putea să fie spațiu bugetar de făcut chiar mai mult”, explica ministrul Finanțelor.

Petrescu anunța, pe 6 noiembrie, că a început să se lucreze la actele normative care ar da posibilitatea plății acestor drepturi.

”Cred că este o măsură bună din două puncte de vedere: evident, aceștia sunt bani la care oamenii au dreptul și este bine să și-i primească cât de curând și, doi, pentru că ne va ușura și pe noi atunci când vom face bugetul pe anul 2015. Banii alocați pentru bugetul 2015 erau 2,3 miliarde de lei; asta înseamnă, dacă facem plata acum, că anul viitor putem scădea de la cheltuieli 2,3 miliarde de lei”, a mai spus oficialul MFP.