Ministerul Sănătății va efectua controale la Oradea și Roșiori de Vede în legătură cu anchetele DIICOT și DNA

Corpul de control al ministrului Sănătății va efectua controale la Spitalul Municipal Oradea, județul Bihor, și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiori de Vede, județul Teleorman, după finalizarea celor două anchete distincte ale DIICOT și DNA, informează reprezentanții instituției.

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat joi 67 de percheziții în Oradea și în județul Bihor, la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea — Secția Oncologie și la mai multe farmacii și cabinete medicale individuale ale unor medici de familie. Acțiunea a vizat destructurarea unei grupări formate din 50 persoane, specializată în evaziune fiscală, înșelăciune și fals.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au generat activități de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creșterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente „medicamentelor cu și fără contribuție personală utilizată în tratamentul ambulatoriu (TA) și a medicamentelor și materialelor sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale cu scop curativ (PNS) și implicit a sumelor raportate și ulterior decontate Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

La sediul DIICOT — ST Oradea au fost aduse 30 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Tot joi, procurorii DNA au efectuat percheziții în Teleorman la domiciliul fostul prefect Teodor Nițulescu, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiori de Vede și la trei primării, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiori de Vede, procurorii au căutat o serie de documente de la sfârșitul anului 2009.

„E adevărat. Este vorba de documente de la sfârșitul anului 2009. Probabil au legătură cu Teodor Nițulescu. S-au mai făcut controale de acest gen”, a precizat pentru AGERPRES directorul unități, Valerică Cârciumaru.

De asemenea, primarul comunei Trivalea Moșteni, Marius Bocăncilă, a confirmat, pentru AGERPRES, prezența oamenilor legii în localitate.

Primarul comunei Vedea a spus, pentru AGERPRES, că este plecat în concediu și nu știe dacă în comuna pe care o conduce sunt percheziții la sediul primăriei.

Ancheta procurorilor îl vizează, conform unor surse, pe fostul prefect de Teleorman Teodor Nițulescu, suspectat de abuz în serviciu, conflict de interese și evaziune fiscală.

Sursele susțin că Teodor Nițulescu, în calitate de prefect al județului Teleorman în perioada 2009-2012, ar fi exercitat influențe ce au vizat obținerea de către Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vedea a dreptului de gestionare a faunei cinegetice din cuprinsul anumitor fonduri cinegetice situate pe raza județului.

De asemenea, în perioada mai 2011 — iunie 2012, pe când ocupa funcția de prefect, acesta ar fi efectuat acte de comerț incompatibile cu funcția în cauză.

Aceleași surse au precizat că Nițulescu este suspectat că ar fi intervenit pentru stoparea unor controale ale DSVSA Teleorman sau pentru influențarea rezultatelor acestora la societățile comerciale unde avea interese, dar și că a obținut informații confidențiale de la un șef din IJP Teleorman.

Conform surselor citate, ancheta vizează și nerespectarea de către conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede a prevederilor legale referitoare la achizițiile publice prin atribuirea directă a unor contracte de furnizare bunuri și prestări servicii și plata integrală a facturilor către furnizori anterior livrării efective a bunurilor sau recepției serviciilor, favorizând astfel societăți controlate de prefectul județului Teleorman (în funcție la data încheierii contractelor).