Atacurile talibane în Afganistan vor continua, dar armata este ‘capabilă’ (Stoltenberg)

Atacurile talibanilor în Afganistan vor continua, inclusiv anul viitor când NATO își va fi încheiat misiunea de luptă, a apreciat luni secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de AFP.

‘Vor mai exista atacuri violente, inclusiv anul viitor, dar forțele de securitate naționale afgane sunt capabile și a venit timpul să le transferăm afganilor responsabilitatea securității lor’, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles.

Pe de altă parte, îngrijorarea este în creștere în Afganistan din cauza unei serii de atentate realizate în ultimele zile de talibani, ce au vizat mai ales obiective străine de la Kabul. Luni, un nou atentat sinucigaș s-a soldat cu cel puțin nouă morți în timpul unor funeralii desfășurate în provincia Baghlan (nord).

‘Talibanii sunt în continuare capabili să efectueze atacuri teroriste de anvergură, dar ei sunt mai puțin capabili să captureze teritorii și după aceea să le mențină’, a explicat Stoltenberg. ‘Atacurile au loc acum pentru că este o săptămână importantă pentru Afganistan’, a subliniat secretarul general al Alianței, amintind că președintele Ashraf Ghani și ‘șeful executivului său’ Abdullah Abdullah sunt așteptați la Bruxelles luni seară.

După retragerea majorității forțelor NATO, până la sfârșitul lunii decembrie, nu vor mai rămâne decât aproximativ 12.500 de soldați, între care 9.800 de americani, pentru a asigura o misiune de asistență și de formare a armatei și poliției afgane numită ‘Sprijin Ferm’. Trupele NATO numărau până la 130.000 de soldați în 2010.