Aurescu: Ziua Națională marchează anul acesta și împlinirea a 25 de ani de la recâștigarea demnității noastre

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, în mesajul său transmis cu ocazia Zilei de 1 Decembrie că anul acesta Ziua Națională a României marcheaz „și debutul unei perioade simbolice, în care se împlinesc 25 de ani de la recâștigarea demnității noastre la nivel social și uman”.

„Reflectăm cu acest prilej la curajul celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră, pentru identitatea actuală a statului român, ca membru cu drepturi depline în structurile europene și euro-atlantice. Ca diplomat, îmi exprim convingerea că simbolul actului de voință al poporului român, care atât în 1918, cât și în Decembrie 1989 a învins toate adversitățile și a dat un sens major aspirațiilor noastre naționale, va caracteriza și de acum înainte principiile și acțiunile noastre”, afirmă ministrul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.

Bogdan Aurescu spune că unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă „reperul istoric al României moderne și, totodată, realizarea dezideratului de unitate, egalitate, demnitate națională al mai multor generații”, iar „Ziua Unirii a devenit Ziua Națională a României ca expresie supremă a libertății câștigate în Decembrie 1989”.

„Astfel, înfăptuirea unei năzuințe legitime a poporului român a devenit simbolul solidarității și democrației, ambele momente — Marea Unire și prăbușirea regimului comunist — marcând în mod esențial parcursul nostru istoric”, a adăugat șeful diplomației.

Ministrul Afacerilor Externe mai subliniază, totodată, că „este important să găsim și să construim împreună proiecte care să dovedească coeziunea și forța noastră ca națiune”.

„La acest moment aniversar, adresez tuturor românilor un mesaj de respect, încredere, susținere și convingere în puterea noastră de a duce mai departe idealurile și interesele României, oricare ar fi contextul istoric și geopolitic. Este important să găsim și să construim împreună proiecte care să dovedească coeziunea și forța noastră ca națiune”, mai afirmă ministrul Bogdan Aurescu.