Oprea: 15 localități din Sălaj, Brașov, Vâlcea, Mehedinți și Prahova – cele mai afectate de condițiile meteo

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a indicat, luni, 15 localități din județele Sălaj, Brașov, Vâlcea, Mehedinți și Prahova ca fiind cele mai afectate de condițiile meteo.

El a arătat, în comandamentul de iarnă convocat la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta, că echipele de intervenție au fost mobilizate de duminică în toate județele vizate de atenționările meteo.

Oprea a precizat că în dispozitivul de intervenție, la nivel național, MAI are peste 26.000 de pompieri, jandarmi și polițiști, cu peste 3.000 de mijloace tehnice pregătite să acționeze.

„În București și în județele vizate de codul galben care intră în vigoare astăzi la orele 14,00 s-au operaționalizat grupele operative care vor transmite către centrul operațional de comandă al MAI orice situație care poate surveni pentru a lua măsuri imediate”, a spus ministrul.

El a indicat că în prezent cele mai afectate localități sunt Trăsnea din județul Sălaj, Codlea din județul Brașov, Moșoroasa din județul Vâlcea, Bălăcițea, Vădoia, Almăjel, Stricovița, Petra, Padina, Dobra, Dubova, Ogradena din județul Mehedinți, Șotriile, Comarnic, Valea Doftanei din județul Prahova.

În context, ministrul de Interne a arătat că un singur drum județean — 108 R — pe raza comunei Trăsnea din județul Sălaj a fost închis, ca măsură preventivă, indicând că în scurt timp acesta va fi redat circulației.

„Polițiștii rutieri au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.078 de lei, din care 38 pentru nerespectarea de către conducătorii auto a condițiilor privind circulația pe drumurile publice în condiții de iarnă, pentru lipsa anvelopelor de iarnă și a dispozitivelor antiderapante”, a spus Oprea, el adăugând că patru administratori de drum au fost sancționați contravențional pentru neîntreținerea corespunzătoare a stării carosabilului, valoarea totală a amenzilor fiind de 8.700 de lei.

Ministrul a făcut apel la toți conducătorii auto să se informeze asupra condițiilor de drum, să respecte indicațiile rutiere și să manifeste o conduită preventivă.

El a mai precizat că în ultimele 24 de ore elicopterele MAI au efectuat cinci misiuni pentru salvarea unor persoane aflate în situații medicale critice, iar o altă misiune importantă s-a realizat cu avionul de transport medical pentru un transport de organe de la Iași la București.