Ponta: Faptul că majoritatea cetățenilor Republica Moldova au votat cu partidele proeuropene, cea mai bună veste

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, că rezultatul alegerilor din Republica Moldova reprezintă cea mai bună veste așteptată la București.

„Am vorbit și cu primul-ministru, domnul Leancă, și cu președintele Partidului Democrat, domnul Lupu, i-am felicitat pentru rezultatul de ieri, iar faptul că majoritatea cetățenilor din Republica Moldova au votat pentru partidele proeuropene este un lucru extraordinar, este cea mai bună veste pe care puteam să o așteptăm aici la București”, a spus premierul Victor Ponta, după comandamentul de iarnă convocat la Palatul Victoria.

El a mai spus că și în acest an Guvernul va continua să finanțeze programele din Republica Moldova. În acest sens, el a indicat că miercuri cinci milioane de euro vor fi alocate pentru continuarea programului de grădinițe din țara vecină, menționând că pentru anul 2015 se vor pune în buget toate resursele pentru continuarea tuturor programelor privind gazoductul Iași-Ungheni, grădinițe, poduri, programe culturale.

„Faptul că la Chișinău va rămâne în continuare un guvern pro-european este un lucru extraordinar de bun și trebuie să arătăm concret prin sprijin financiar, prin programe de pregătire, că nu doar salutăm doar acest rezultat, ci că putem să facem foarte mult ca să continuăm toate proiectele pe care le-am început (…) O vom face în continuare, poate chiar mai mult de până acum că acum avem garanția că la Chișinău este și va fi în continuare un guvern proeuropean”, a conchis Ponta.

Cinci formațiuni politice au acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC). Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL) au depășit pragul electoral de 6%, urmând să aibă reprezentare în noul legislativ de la Chișinău.

Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputați, potrivit CEC, arată după cum urmează: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 și PL — 12. În aceste condiții, partidele proeuropene au obținut o majoritate în Parlament, beneficiind de 55 de mandate. Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizează cu 50% + 1 din voturi, însă nu și desemnarea unui nou președinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor.