Sandu (ANM): Pentru partea de sud-vest a țării până miercuri există posibilitatea să emitem atenționări

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunțat luni că este posibil ca începând de marți seara până miercuri să fie emise atenționări pe perioade scurte pentru partea de sud-vest a țării din cauza condițiilor meteo.

„Mâine după-masă este posibil ca în foarte multe zone (ninsoarea — n.r.) să se transforme din nou în ploaie, cu temperaturi foarte scăzute la sol. Este posibil să avem situație de gheață, polei pe șosele și trebuie multă atenție. (…) Atunci când expiră atenționarea în vigoare, adică mâine seară, există posibilitatea pentru partea de sud-vest a țării să emitem în continuare până miercuri spre prânz atenționări pe perioade scurte, dar nu la nivel național, ci numai pentru acea zonă”, a spus Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă convocat la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta.

El a precizat că „nu vom fi în situația unui viscol de intensitatea celui de anul trecut”.

„Vor fi cantități de precipitații de maximum 30 de litri pe metrul pătrat, dar asta nu înseamnă că situația nu este complicată din următorul motiv: în partea de sud-vest încă plouă, se transformă la noapte și mâine în ninsoare în aproape toată zona în care s-a dat atenționare”, a adăugat directorul ANM.

Sandu a mai spus că vor fi înregistrate viteze ale vântului între 40-50 km/h în aceste zone și de 70-80 km/h la munte, care înseamnă viscol, chiar dacă nu sunt cantități mari de ninsoare.

Directorul ANM a mai arătat că de miercuri după-amiază se va intra într-un regim de iarnă normală, cu temperaturi negative noaptea și pozitive ziua și cantități foarte slabe de precipitații.