STUDIU: Medicii prietenoşi au un impact negativ asupra sănătăţii pacienţilor

medici12.1Medicii prietenoşi au un impact negativ asupra sănătăţii pacienţilor, au avertizat cercetătorii care au realizat un studiu potrivit căruia două treimi dintre doctorii tineri au probleme în a fi sinceri cu pacienţii pe care îi plac.  

Încălcarea graniţelor dintre relaţiile sociale şi cele profesionale influenţează nivelul de îngrijire oferit şi îi împiedică pe pacienţi să fie sinceri referitor la efectele secundare importante ale tratamentelor, informează dailymail.co.uk.

Astfel, medicii ar trebui să se abţină să îşi adauge pacienţii ca prieteni pe Facebook, ar trebui să nu-i îmbrăţişeze şi să nu le permite să li se adreseze cu prenumele, au avertizat organizaţiile de reglementare în medicină din Marea Britanie.

Decizia vine în urma unui studiu efectuat asupra a 338 de oncologi cu vârsta sub 40 de ani, publicat în revista The Lancet Oncology, potrivit căruia 59% dintre medicii participanţi consideră dificilă comunicarea veştilor rele pacienţilor pe care îi plac.

Totodată, 60% dintre subiecţii implicaţi în studiu au fost de părere că, dacă medicii devin apropiaţi de pacienţi, această relaţie îi poate împiedica să ia decizii obiective cu privire la îngrijirea respectivului pacient.

Cercetătorii spun că medicii care au intrat în această profesie în era digitală sunt cei mai predispuşi la a încălca linia de separaţie dintre viaţa profesională şi relaţia socială cu pacienţii, ceea ce poate avea repercusiuni asupra pacientului, acesta schimbându-şi comportamentul.

Pacienţii care au o relaţie apropiată cu medicii se pot simţi intimidaţi atunci când trebuie să se plângă de starea lor de sănătate sau pot să nu dea toate informaţiile necesare sau corecte despre efectele secundare ale terapiilor la care sunt supuşi.