Germania a recomandat marți relansarea dialogului direct dintre NATO și Rusia, care, odată cu criza ucraineană, a căzut la un nivel ‘inferior’ celui existent în timpul Războiului Rece, însă unele țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, în special din Europa de Est, s-au opus cu fermitate, relatează AFP.
Consiliul, creat după sfârșitul Războiului Rece, s-a reunit de două ori la nivel de ambasadori de la începutul crizei din Ucraina în martie, însă nu a mai fost convocat din luna iunie.
„Prin suspendarea completă a Consiliului NATO-Rusia, am redus relațiile (cu Rusia) pe toate fronturile”, și-a exprimat regretul în fața presei șeful diplomației germane, Franz Walter Steinmeier.
„În prezent, avem practic extrem de puține mijloace de a discuta despre evenimente care survin pe neașteptate, cum ar fi, de exemplu, manevrele militare internaționale, survolurile (avioanelor) sau prezența de nave de război ruse în regiunile îndepărtate ale lumii, și nu avem posibilitatea de a aprecia care este motivația și dacă trebuie să ne îngrijorăm sau nu”, a adăugat el.
Șeful diplomației germane a spus că nivelul comunicării cu Moscova a scăzut sub cel din perioada Războiului Rece, considerând necesară relansarea contactelor, pentru a se evita situații ‘scăpate complet de sub control’.
Steinmeier a spus că, fără a merge până la convocarea unui Consiliu NATO-Rusia, pot fi reluate reuniunile ‘la nivel de ambasadori’ sau de ‘experți militari’.
Germania susține că a primit sprijinul în special al Italiei și Olandei. Unii aliați, cu Polonia și statele baltice în frunte, consideră că a convoca un Consiliu NATO-Rusia în acest stadiu ar fi ‘un semnal de slăbiciune’ față de Moscova, potrivit unui diplomat.
„Canalele politice de comunicare rămân deschise și există în continuare contacte de la militari la militari între NATO și Rusia”, a declarat într-o conferință de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a adăugat că „trebuie să existe voință de ambele părți”.