NATO a operaționalizat cinci fonduri pentru modernizarea armatei ucrainene

Miniștrii de externe din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, reuniți marți la Bruxelles în cadrul Comisiei NATO-Ucraina, au decis operaționalizarea a cinci fonduri destinate consolidării instituțiilor ucrainene responsabile cu securitatea națională, demersul făcând parte din asistența acordată Kievului pentru implementarea procesului de reforme, transmite agenția EFE.

Fiecare dintre cele cinci fonduri, create pe baza contribuțiilor statelor Alianței, va fi gestionat de câte un stat membru. Conform unui comunicat de presă emis de MAE român, Fondul NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice va fi gestionat de România prin Serviciul Român de Informații. Celelalte fonduri vor fi constituite pentru domeniile comandă și control, logistică, pregătirea militarilor în rezervă și reabilitarea soldaților răniți în conflictul din estul Ucrainei.

‘Aceste fonduri sunt un semnal concret al sprijinului oferit de NATO. Ele vor ajuta Ucraina să-și modernizeze forțele armate, care vor deveni mai transparente și mai eficiente, și vor fi de asemenea un ajutor pentru cei afectați de conflict’, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, miniștrii prezenți la reuniune au convenit asupra unei declarații comune în care au condamnat ‘destabilizarea continuă și deliberată a Ucrainei de către Rusia’, precum și furnizarea din partea Moscovei de echipamente avansate, arme și personal militar separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

‘Acțiunile Rusiei subminează securitatea Ucrainei și au implicații grave asupra stabilității și securității în spațiul euroatlantic’, se mai arată în declarația ce menționează de asemenea că Ucraina face eforturi pentru a respecta acordurile încheiate în luna septembrie la Minsk cu separatiștii, dar că, în schimb, aceștia din urmă și Rusia nu depun astfel de eforturi.

În acest context, miniștrii de externe din statele membre ale NATO au insistat din nou ca Moscova ‘să-și retragă trupele și echipamentele militare din Ucraina și de la granița ucraineană’ și să permită un control internațional efectiv al acestei frontiere.